На  10 септември 2016 г. София ще се напълни със запалени по фотографията хора от всякаква възраст, които ще премерят сили в първия голям фотомаратон в града.

Проект „Фотомаратон“ се реализара от Фондация „ФотоФабрика“ с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2016, съвместно с Френския институт  и благодарение на Сосиете Женерал Експресбанк и Фотосинтезис.

Фотомаратон е фотографско състезание, в което участниците трябва да направят серия от фотографии по предварително зададени теми в определен период от време. Това предизвикателство ще покрие 3 теми за 6 часа снимане. Както на други места по света, снимките трябва да бъдат предадени „направо от фотоапарата“, като редактиране или обработка не са позволени.

fotomaraton

Международно жури ще оценява анонимните фотографии според техниката на заснемане и креативността в интерпретирането на темата. Ще се приемат снимките само на завършилите цялото предизвикателство.

Първата награда за най-добра серия от 3 снимки, предоставена от Френския институт, е 3-дневно посещение на Париж. Втората – дебитна карта с 500 лева от Сосиете Женерал Експресбанк. Победителите в отделните теми ще получат ваучери за 150 лева за техника и печат от Фотосинтезис. След това снимките ще продължат в надпревара за гласове на публиката и участие в изложба във Фотосинтезис – място за фотография, хора и идеи.

Има над 80 такива състезания по целия свят, а концепцията за Фотомаратон започва в Мадрид през 1986 г. От тази година и София влиза в международния календар на фотомаратоните в света. Събитието е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейски месец на фотографията. Желаещите да участват във фотомаратона могат да се регистрират онлайн наwww.photomarathon.bg.