Световен ден на стоматолога

Световен ден на стоматолога
Традицията да се отбелязва на 9 февруари Световният ден на стоматолога става все по-популярна навсякъде по света. Можем да предположим, че има основателни причини да се чества този професионален празник на зъболекарите в ден на александрийската светица Аполония (St. Apollonia), първата причина от които е изненадващо привлекателен образ на Аполония, оцелял през вековете.

St. Apollonia St. Apollonia

Сдружението на българските зъболекари (СБЗ) през 2017г. отбелязва 20 години от създаването си, ще връчи наградите "Зъболекар на годината", като Призьорът се определя с гласуване от самите членове на организацията.

Колегията направи достатъчно инвестиции в материали, апаратура и в себе си и на това се дължи високото ниво на услугите, които зъболекарите предлагат – коментира за БНР председателя на организацията д-р Анатолий Кънев. - Качеството ни е европейско и световно, жалко, че не всички услуги са по джоба на нуждаещите се.

С парите, които се отделят от държавата, българското здравеопазване може да покрие услуги за 17 лева на човек, допълни д-р Кънев. Пенсионерите са „извадени“ от медицинския пакет на зъболекаря и протезите трябва да си платят самите хора от третата възраст.

По брой пулпити и кариеси българските деца са на челно място в Европа.
Хората не само трябва да се научат на здравословни навици, но и да отстояват правата си, да искат от държавата, смята още д-р Кънев.

Специалистът препоръча да се обръща повече внимание на профилактиката и най-вече на децата.

                   Професионален празник на зъболекарите


На 11 април Българският зъболекарски съюз отбелязва деня на свети Антипа – покровител на зъболекарите. Свещеномъченик Антипа бил епископ на Пергамската църква от края на първи век. Той мъдро и достойно бранел Христовата вяра от набезите на езичниците от тогавашната римска власт. Светецът покровителства професията на зъболекарите, които успяват да се борят за правата на съсловието и пациентите, стремейки се да предложат по-качествена, достъпна и модерна дентална медицина.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.