На 9 август Православната църква чества Св. апостол и евангелист Матей, от Дванадесетте апостоли


Честит имен ден на хората, носещи имената Матей, Мати, Матьо, Матия и Матея.

На 9 август православната църква почита паметта на Свети апостол Матий (Матия), който заел мястото на предателя Юда. Свети апостол Матий е роден във Витлеем. Следвайки заръките на Иисус Христос, докато чакали Светият дух да се появи, Свети апостол Петър поел ангажимент да разреши кой да заеме мястото на Юда, който предал своя учител за 30 сребърника, за да се сбъдне древното пророчество от Библията.

Свети апостол Петър събрал 120 Христови последователи и им представил двама достойни мъже – Йосиф и Матий (Матия). Чрез жребий един от тях двамата трябвало да стане част от най-близките и изтъкнати последователи на Христа. Жребият показал, че това е Матий.

Слизайки на Земята, Светият дух осенил Христовите ученици под формата на огромни огнени езици. На мига те започнали да говорят множество чужди езици, които даже не били чували преди. Благодарение на тези езици те можели свободно да проповядват Словото Божие по целия свят.

Земните дни на Свети апостол Матий също завършили мъченически като на останалите апостоли. Той бил заловен и изтезаван от езичниците, а накрая го убили с камъни на 9 август през 63 година.
Св. апостол Матия бил родом от Витлеем и произлизал от Юдовото племе


На 16 ноември (29 ноември стар стил) и на 30 юни (Събор на светите дванадесет апостоли)  Църквата почита паметта, делото и служението на един от Христовите апостоли, ученици и последователи, св. евангелист Матей