Честит имен ден на Петър /от гръцки "камък"/, Павел, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.

На 29 юни Българската православна църква почита паметта на Светите Апостоли Петър и Павел, едни от най-видните ученици на Исус Христос, наречени стълбове на Християнската църква. Наречени са и «вселенски учители», защото в посланията си са оформили основните правила за живот и вяра.

Петровден


Петър е бил беден рибар от град Витсаида край Галилейското езеро и е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи.

Павел е роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение.

През 67 г. заедно Павел и Петър са разпънати на кръст от император Нерон в Рим.

В народния календар Петровден се предшества от Петровите Заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. В този ден завършва постът и се приготвя младо петровско пиле. В представите на българския народ двамата апостоли се възприемат като братя, от които Петър е по-младият. Някъде се смятат и за близнаци. В иконографията Свети Петър се изобразява като старец в бели одежди, който държи ключовете на райските порти и определя коя душа е праведна и коя не е. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки - петровки.

Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи. Рано сутринта жените носят в църквата колак и ранни ябълки за здраве.

Обредното ястие „Бял мъж” се  приготвя на Петровден от прясно сирене, което се натрошава и се слага на огъня, като се бърка, докато се разтопи. Слага се брашно и парче масло.

Народът казва, че на този ден „бял мъж” се прави за бяло брашно и за бял хляб.

Обредното приготвяне на петровденското ястие е кулинарна магия, насочена към жътвата, плодородието и хляба.