Свети Лаврентий

Свети Лаврентий
На 10 август се почита свети Лаврентий. Св. Лаврентий Римски (на латински: Laurentius – увенчан с лаври; ок. 225 – 10 август 258) – е един от седемте дякони в Древен Рим, убити по време на гоненията устроени от римския император Валериан. бидейки разпрострян върху желязна решетка.

Свети Лаврентий е патрон на Рим, Малта, Канада, Шри Ланка, на комедиантите, библиотекарите, учениците, подрастващите във възрастта на пубертета, на готвачите.
10 август – професионален празник на готвачите


Laurentius 1

По онова време, 3 век, християнската църква имала обичай да издържа множество бедни. Свети папа Сикст раздавал на бедните с щедра ръка, но бил заловен от войниците на императора. При залавянето си поръчал на Лаврентий да продължи делото му. И архидяконът раздал на бедните щедра помощ от парите, пазени в църквата, и сам посветил последните си дни в служба на ближните. Множество християни се криели в пещери и подземия. Лаврентий ги посещавал, носел им храна и дрехи и ги утешавал с думи на любов . На унилите вдъхвал Вяра, а болните изцерявал с докосване.
Разбирайки за неговите дела, Римският управител заповядал да го затворят и му заповядал да предаде скритите църковни съкровища. Лаврентий отговорил: "Дай ми срок от два дни и аз ще ти ги събера и покажа". Управителят се съгласил. Тогава Лаврентий събрал всички бедняци и сиромаси, които Църквата издържала, представил ги на управителя в определения ден и му казал: "Ето съкровищата на християнската църква!"
Тази му постъпка го обрекла на изтезания, които довели до смъртта му. Свети Лаврентий се почита като светец и от православната и от католическата църква. Той е смятан за покровител на готвачите, затова и у нас този ден е обявен за Професионален празник на готвача.
През 2005 г. за първи път е отбелязан с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Друг любопитен факт, свързан със светеца е откриването на остров Мадагаскар. Диого Диаш остъпва на него на деня на светеца 10 август 1500г и затова го кръщава остров Свети Лаврентий.

В началото на август (10-13 август) се наблюдава метеоритен дъжд. В Италия наричат падащите звезди през август “сълзите на Свети Лаврентий”, а астрономите Персеиди.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.