World Habitat Day или световен ден на дома и мястото, където живеем се отбелязва в първия понеделник на октомври. През 2017 г. – датата е 2 октомври.

World Architecture Day 2017
Световният ден на дома е учреден на 40-тата сесия на генералната на асамблеята на ООН (Резолюция № A/RES/40/202 от 17 декември 1985 г.) и се отбелязва традиционно от 1986 г в първия понеделник на октомври.

През 2013 г. темата на деня е „Градска мобилност“ Мобилност и достъп до услуги и стоки необходими за нормалното функциониране на един град. Не става въпрос само за различните видове транспорт в един град, но и за неговото планиране и дизайн на града, които трябва максимално да облекчават живота на гражданите.

От 1885 г на този ден се връчва "Световна премия“ за новаторски и практически проекти посветени на удовлетворяване на потребностите на жителите. Има две номинации за прокер за Северното и Южното полукълбо.

От 1996 г на този ден се отбелязва и Световен ден на архитекта.Сайтът на деня е на адрес http://www.unhabitat.org (използваните снимки са от там)