Ден на баба


Ние имаме традицията и празнуването на Бабин ден. Но нямаме ден, който да отбелязваме като ден на нашата баба. Тази която е помогнала в отглеждането ни и в порастването ни. Оказва се, че има такъв ден. На 23 юли в САЩ отбелязват деня на Gorgeous , което може би звучало така – Ден на най-добрата баба.


А коя е най-добрата баба? Нашата, тази за която носим спомен в сърцето си.

Също така има  - Ден на баба и дядо - Grandparents Day. Този своеобразен празник от години се чества в над 30 държави по света. Датите са най-различни. В САЩ е подвижна дата, в началото на септември, първата събота след Labor Day, който се отбелязва в първия понеделник на септември. В Англия се отбелязва в първата събота на октомври от 2008 г. но не е толкова популярен като Ден на майката или Ден на бащата.

На 14 декември 1990 г Генералната асамблея на ООН решава да се отбелязва 1 октомври като Международен ден на възрастните хора, (International Day of Older Persons).

Първата събота на октомври може да бъде ден в който да изразим уважението си към баба и дядо. Не че е необходимо да се определя такъв ден, но има ли нещо по-хубаво от това да се събере семейството, когато на едно място са 3-4 поколения.  Това е чудесен повод да отдадем заслужена благодарност за труда, подкрепата и помощта на бабите и дядовците у нас, които са неизменно до своите деца и внуци. В България се отбелязва за първи път на 3 октомври 2009 г.  (събота).

В съвременния свят ролята на бабите и дядовците в живота на техните наследници се променя през годините.

Образа на баба и дядо е символ на традиции, обичаи, семейство

Променят се и взаимоотношенията между родителите, съвременните баби и дядовци и техните внучета. Но каквото и да се променя, каквото и да остава, бабата и дядото си остават символ на стабилност, традиция, обичаи, на памет, на спокойствие и сигурност. Колкото повече се задълбочаваме в обяснението на сложните взаимоотношения между баби, дядовци, внуци, деца, сватове и доведени или заварени баби и дядовци, толкова повече си даваме сметка, че образите им остават пазител на традициите.

Днес бабите и дядовците имат динамична роля


в често разклатеното равновесие в семейството на техните деца и внуци, или абсолютно обратното - отстояват своята самостоятелност с независими дейности или с нови съюзи. Сложни са тези отношения. Днешното поколение баби и дядовци нерядко са все още  активно работещи. Не могат или не желаят да остават по цял ден у дома като детегледачи, нямат време да правят баници и сладкиши, може би са забравили и приказките, с които са отгледали своите деца. Но тяхното присъствие, макар и от време на време, е съществено и важно за растежа на техните внуци.

Статистиката показва, че деца, израснали без възрастни хора в семейството, имат проблеми със социалната интеграция.

Да са ни живи и здрави бабите и дядовците!