История и произход на Канадския Ден на  Благодарността

В Канада Деня на  благодарността се чества на втория понеделник на октомври. За разлика от американската традиция, която е в  памет на първите заселници, установили се да живеят  в Новия свят, канадците благодарят за успешна реколта. Сезонът на урожая  в Канада  е по-рано в сравнение в САЩ  и се дължи на простия факт, че Канада е на север.

Историята на Деня на благодарността в Канада води началото си от английския изследовател, Мартин Фробишър, който се опитвал  да намери път на  север към  Ориента. Не успява, но  създава селище в Северна Америка. През 1578 г. Форбишър провежда официална церемония в провинцията, която сега се нарича Нюфаундленд,  за да благодари за своето оцеляване по време на  дългото пътуване. Това се смята за първият канадски Ден  на благодарността. Други заселници пристигат и продължават традицията. По-късно той приел рицарско звание и  един тесен залив в Атлантическия океан в северната част на Канада, носи неговото име - Фробишър залив.

В същото време, френски заселници, като прекосили океана и пристигнали в Канада заедно с изследователя Самюел дьо Шамплеин, също организират голями празници на благодарността. Те дори формират "Орденът на Добрата Радост" и с удоволствие споделят храната си със своите съседи индианци.

След края  на Седемгодишната война  през 1763 г., гражданите на Halifax провеждат специален ден на благодарността.

По време на Американската революция, американците, които са останали верни на Англия се преместват в Канада, където донасят обичаи и традициите  на американския Ден на благодарността . Има много прилики между двата празника като рога на изобилието и пай  от тиква.

През 1879 г., Парламентът обявява 6 ноември за Ден на благодарността и за национален празник. С течение на годините много дати са били използвани за Ден на благодарността, като най-популярната е 3-я понеделник на октомври. След Първата световна война,  Деня на примирието и благодарността се празнували в понеделника от седмицата, в която 11 ноември се падал. Десет години по-късно, през 1931 г., два дни  стават  отделни празници и Деня на примирието е преименуван на Ден на възпоминанието.

Накрая, на 31 януари 1957 г., парламента на Канада  обявява ...

"Ден на благодарност към  Всемогъщия Бог за богата реколта, с които Канада е била благословена ... да се празнува на втория понеделник на октомври.

turkey-dinner-big1254764707

information:

http://www.twilightbridge.com/hobbies/festivals/thanksgiving/canada/