Любопитни Великденски обичаи от цял свят


Този Великден е малко по-различен от обикновено. Повечето от нас го празнуваха в по-тесен кръг, заради социалната дистанция, която трябва да спазваме, но това не ни пречи да изкараме добре и следващите дни от Светлата седмица.
На първия ден на Великден или през Светлата седмица, по цял свят има най-различни и любопитни обичаи.

Какво похапват на Великден по света и у нас


В Гърция, на остров Корфу, на първия ден от Великден, хората хвърлят керамични изделия от балконите си. Това символизира посрещането на пролетта и новата реколта, която ще бъде събирана в нови делви. Обичаят има венециански или езически произход и се спазва, за късмет през цялата година.

Във Франция, на Велики понеделник се приготвя гигантски омлет, който се сервира на главния площад на градовете. За приготвянето му се използват 4500 яйца. Според легенда тази традиция идва още от Наполеон, когато той и армията му пътували през южните части на Франция, те винаги ядели омлети във всеки град, през който минели. Владетелят толкова много обичал омлетите, че нареждал на жителите на града да съберат всички яйца, които имат и с тях да направят омлет за него и войниците му.

Кратка история на Великденските традиции в различните части на светаОсвен за ядене, яйцата намират друго приложение в историята на САЩ. Над 130 години на моравата пред Белият дом във Вашингтон се провежда "Easter Egg Roll". За да участваш ти трябва цветно твърдо сварено яйце и голяма лъжица, която служи за да го търкаляш. Най-бързият печели, стига яйцето да остане здраво.

В Полша пък се заливат с вода с кофи, водни пистолети и всякакви подръчни средства. Корените на тази традиция се проследява до кръщението на полския княз Мешко на Велики понеделник. Усмивките са подсигурени, а предизвикателството е да останеш сух.

Призрачно настроение носи празникът във Финландия. Децата в тази скандинавска страна излизат по улиците за молитва с шалове около главите си, носейки метли, саксии с растения и върбови клонки. В някои части на Западна Финландия, хората палят огньове, защото вярват, че пламъците ще ги предпазят от вещици, които летят из страната на метли между Разпети петък и Великден.

Любопитен ритуал за празника се изпълнява във Филипините. По традиция родителите там обръщат децата си с главата надолу, защото вярват, че това помага малчуганите да растат по-бързо. Въпреки че не са християни, най-малките добре се забавляват на този ден.

В Германия Великден е голямо приключение за цялото семейство. Сутрин те се събират на закуска, а след това идва забавната част. Великденският заек, с помощта на родителите, скрива кошница с лакомства, а децата ровят из цялата къща, за да я намерят. Една чудесна идея, с която може да допълним традиционните български обичай за тазгодишния празник вкъщи.

Заглавната снимка е направена в Амстердам