Холи (Holi) е един от най-красивите празници в Индия. Това е бенгалската нова година.
На този ден поклонници рисуват телата и лицата си. Те пеят и танцуват, за да удовлетворят Бог Шива.

Денят се отбелязва е деня на пълнолунието на месец Пхалгуни (според Ведите) и може да бъде в периода февруари - март.

Холи е празник на пролетта, изпълнен със слънчева светлина и пищно разцъфтяване природа. Празникът може би е по-стар и от легендите в които се разказва за него, защото съдържа елементи на първична оргия в чест на божествата и силите на плодородието, елементи, които са общи за всички народи по света.

21 март 2019 картинката на Google

Сведения за празника Холидатират от 4 век пр. Хр. Тогава се споменава за „холикотсав“. През 7 век са намерени писмени сведения за цветния празник.

Значението на Холи се променя през вековете. По-рано е представлявал ритуал, правен от омъжените жени за щастието и благосъстоянието на техните семейства и пълната Луна. В момента той е придобил много по-цветен вид. 

По улиците настава истинско пиршество на цветовете - хората излизат с изрисувани лица и хвърлят един срещу друг прахообразни бои, оцветяващи всичко наоколо в багрите на дъгата.  Стартът на честванията започва още в нощта преди цветните битки - хората палят големи огньове на открито и така изразяват триумфирането на доброто над злото.

Цветовете на всяка пудра имат различно значение. Червеното обозначава  любовта и плодовитостта, жълтото е цветът на куркумата, синьото е цветът на бог Кришна ,а зеленото символизира новото начало. В днешно време се използват водни пигменти за създаването на цветните пудри вместо традиционните растителни цветове като например куркумата.

Навсякъде звучат жизнерадостни мелодии, изпълнявани на традиционни индийски инструменти.