Рамазан

Рамазан
През 2019 месец рамазан започва на 6 май. Това е време в което мюсюлманите не ядат, не пият вода и други течности и не пушат от зори до залез. Мюсюлманите отбелязват светия месец и със специални нощни молитви и четене на корана. Постът е един от петте стълба, заедно с вярата в един бог, петте молитви на ден, даването на милостиня и поклонението в светите места в Саудитска Арабия.

Празникът, по-известен като Шекер Байрам заради многото сладки неща, които се ядат, се празнува след 30-дневен пост по време на свещения месец Рамазан. Тогава вярващите мюсюлмани не трябва да ядат и да пият от изгрев до залез слънце.
На празника се иска прошка и се дава милостиня на бедните.

Според петте стълба в исляма по време на свещения месец Рамазан правоверните мюсюлмани спазват пост през светлата част на денонощието. Разрешено е на мюсюлманите да ядат, след като "белият нит едва се отличава от черния", като спазват умереност в храненето. От поста се освобождават болните, децата, бременните жени, а също така и военните по време на поход.
След постите по време на Рамазан следва празникът Шекер байрам.

Другия голям празник за мюсюлманите - Курбан Байрам, е в началото на септември.

baklava nevinБаклава с домашни кори

Баня Баши джамия е джамия в центъра на София, построена през 16-ти век. В центъра на София, една до друга много близо са катедралният храм Ал Невски, Джамията Баня Баши, Еврейската синагога и Катедралата.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.