Вси Светии

Вси Светии



Всемогъщи Боже,
днес ние се радваме на светите мъже и жени
от всяко време и място.
Нека  молитвите им  ни донесат  прошка и любов.


(Католическа молитва)


Празникът на Вси светии е един от главните католически празници. Църквата винаги е отдавала чест на  ранните последователи на християнската вяра, които са починали в името на Господа. (Гръцката дума за "свидетел" е мъченик.) По време на първите триста години християните са били преследвани жестоко, често изтезавани и убивани. Те отказват да се отречат от Христос, дори  когато този отказ може да спаси  живот им или живота на техните деца и семейства.
В началото  историята на Църквата е пълна с истории за силната вяра на тези свидетели на христовата истина. Историите на тези светци -  християни от всички възрасти и житейски пътеки, чиято вярност и смелост довели до тяхната святост са  модели за всеки  християнин.
Много от тези  свети хора, чиито имена и истории са били известни, Църквата по-късно канонизира (което означава, че Църквата официално признава, че животът на този човек е без всякакво съмнение свят и той /тя са провъзгласени  за "светци", които са пример за нас). Църквният календар съдържа  много дни на  светеци, които католиците отбелязват с Меса, а някои със специално тържество.
Но има хиляди и хиляди ранни християнски мъченици, по-голямата част от чиито имена са известни само на Бога. В цялата история на Църквата има безброй други, които наистина са светци, които са с Бог на небето, дори ако техните имена не са включени в списъка на канонизираните.
За да се почете паметта им и отдаде почит към тези безименни светии, както и да припомни техния героичен живот, Църквата посвещава специален празник, нещо като "ден на възпоминанието", така че всички живи християни да отпразнуват на специална литургия  живота на тези светци.
Този празник, който ние познаваме като Деня на Вси Светии възниква като празник на всички мъченици, някъде през 4 век. В началото е отбелязан в първата неделя след Петдесетница. Той започва да се отбелязва  на 13 май, когато папа Бонифаций IV Св. (608-615 г.) възстановява  древен римски храм, който започва да се използва за църква. Папата погребва костите на много мъченици там, и посвещава  тази Църква на Божията Майка и на всички мъченици на 13 май 610.
Сто години по-късно папа Григорий III (731-741) освещава нов параклис в катедралата "Свети Петър на всички светии (а не само на мъчениците) на 1 ноември и той определя годишнина от това посвещение за дата на празника.
Един век след това, папа Григорий IV (827-844) провъзгласява празника на Вси светии на 01 ноември за цялата Църква.Бдението на този важен празник, вечерта на Вси светии, Хелоуин, очевидно е наблюдавано още още в самото начало на празника.
От тогава - за повече от едно хилядолетие - цялата Църква празнува празника на Вси Светии на 1 ноември и разбира се, Хелоуин на 31 октомври.
Това е  основен празник на Католическата църква. Това е свят ден  и  католиците  присъстват масово на литургии.


all-saints

Източник:


http://www.wf-f.org/AllSaints.html

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.