Ден на християнското семейство

Ден на християнското семейство
Православният свят на 21 ноември отбелязва празника Въведение Богородично, честван и като Ден на християнското семейство. Църквата призовава родителите да предадат на своите деца познания за православието и християнските добродетели.

Традиции за празника Въведение Богородично


Въведение Богородично се празнува като ден на християнското семейство и християнската младеж. В този ден цялото семейство се събира заедно.



Въведение Богородично – празник на Дева Мария, „родила въплътения Божи Син, Богочовека Иисус Христос“


Родителите на Божията майка Йоаким и Ана изъплнили обещанието си да посветят дъщеря си в служба на Бога. Когато навършила 3 години, малката Мария била въведена в Йерусалимския храм. Момиченцето изкачило само 15-те стъпала на входа и стигнало до най-високото. Празникът символизира духовното израстване на всеки християнин, а от родителите се очаква да изпълнят духовните си задължения към децата, въвеждайки ги в света на Христовото учение.

Родителите са тези, които насочват подрастващите към Божия храм, за да растат в добродетелност и с добри помисли.

Кръщението наричаме „входно тайнство” – чрез него се влиза в Църквата. То не е магически акт, макар да е тайнство поради съкровения си религиозен характер. То ни дава възможност да станем християни, но не ни прави автоматично такива.

Църковният брак е сериозен обет пред Бога за любов и вярност, да обичаш жертвено, така, „както Христос обикна Църквата и предаде Себе Си за нея”, както пише Св. ап. Павел в послание до ефесяните. С тайнството брак поемаме огромна отговорност. В тези тайнства всичко се свежда до трудни рационални, емоционални и волеви процеси. Ако не стигнем до разбирането, че трябва да ги изпълняваме така, както са постановени от Църквата, по-добре да не си слагаме такъв товар на плещите.

Всички, които пристъпват с отговорност към кръщението и венчанието, са щастливи хора на земята, а и Бог ще ги възнагради в свое време.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.