Според православната традиция Въведение Богородично се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества за Рождество Христово. От 1929 г. празникът Въведение Богородично се чества в страната ни и като Ден на християнската младеж и семейство. Семейното ходене на църква на празника символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

den-na-hristianskoto-semejstvo

Около времето преди да се роди Христос, в Палестина живеели двама благочестиви и праведни съпрузи- Йоаким и Анна. Те произхождали от царския род на Давид. Йоаким и Анна почитали Бога и постъпвали според наредбите Му, но били много нещастни, понеже си нямали деца. Свещеното предание разказва, че веднъж, когато Йоаким отишъл в планината, за да се помоли, Анна влязла в градината. На едно дърво тя видяла гнездо, а в него- малки пиленца весело да чуруликат. Тогава Анна започнала със сълзи на очи да се моли така:

- Господи, Ти не си лишил от рожби и птичките, а мене, Твоята рабиня, си оставил без чедо. Зарадвай ме с плод и аз ще го посветя на Тебе!

Бог чул усърдната молитва на Анна и на следната година тя родила момиченце, което нарекла Мария или Мариам. Това дете било избрано от Бога да стане по-късно майка на Господ Иисус Христос, Единородния Син Божий. Затова и Света Дева Мария се нарича Богородица.

Родителите на Света Дева Мария изпълнили обещанието, което дали пред Бога. Когато станала на три години, те я завели в Иерусалимския храм. Мило и тържествено било това въвеждане: малката Мария била съпроводена от своите дружки, които носели запалени лампади. След нея вървели старите й родители. Когато Мария достигнала стълбището на храма, сама изкачила всички стъпала. На най-горното стъпало, пред входа, я посрещнал и приел сам първосвещеникът. По Божие указание той я въвел в най-свещеното място на храма.

Малката Мария била възпитавана в страх Божий, пребъдвала в молитва и послушание, изучавала словото Божие, занимавала се с ръкоделие и се готвела за бъдещото си свято предназначение - да бъде майка на Бога.

vyvedenie-v-hrama„Въвеждане на Пресвета Богородица в храма“, Тициан, 1534 – 1538 г.
Семейството е свято


По традиция, след църква, семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Празникът Въведение Богородично се пада във времето на поста преди Рождество. Позволено да се яде риба като по този начин се отчита неговата важност. Така се чества здравата връзка помежду всички, а масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.

Трапеза за Въведение Богородично


pogacha-galyaПразнична питка, Галя Генадиева


40 г прясна мая /1 кубче/
400 мл течност - по равно прясно мляко и вода, може и само вода
1 ч.л.сол, 2 ч.л. захар
3 яйца /единият жълтък се оставя за намазване/
125 гр разтопено масло
около 1 кг. брашно


Според народните поверия, на този празник, българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото-сухо; ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото-дъждовно,а реколтата богата.


***


Едно интересно събитие на 20 ноември 2016 г., неделя преди деня на християнското семейство, 77 двойки от община Разлог се врекоха отново в любов и вярност. Това са двойки, които празнуват своите златни и сребърни сватби се подписаха в летописната книга на Община Разлог и подновиха обетите си за брак, които са подписали преди 50 и 25 години. По традиция златните юбиляри предадоха пита хляб и огън, като символ на любовта и семейното огнище на сребърните двойки, а те от своя страна на представителите на най-младите семейства в общината.