Ден на християнското семейство

Ден на християнското семейство
В деня, който се празнува като ден на християнското семейство, да потърсим отговор на въпроса

Какви са предпоставките за добри партньорски отношения, за щастливо семейство?


Има много научни проучвания, които доказват, че добрите партньорски отношения са най-важният фактор за добро здраве, за дълголетие, за икономически просперитет. Но независимо от доброто желание, за мнозина сякаш е трудно да изпълнят тази мечта. Щастливите семейни отношения зависят от това как ние ще ги създадем. Много важно условие е да живеем в общност, която ни подкрепя и да имаме общи ценности.

Фактите: ръст на разводите у нас и понижаване на продължителността на брака


vyvedenie bogorodichno 4

На 21 ноември отбелязваме Въведение Богородично- празник на християнското семейство

Това е един от великите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава "предвестник на Божието благоволение към хората". Празникът е посветен на християнското семейство и на православната християнска младеж. На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития, и така да ги възпитават в християнски дух.

В Православната църква той е въведен през седми век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква - от папа Григорий Единайсети през 1374 г.


Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си Свети Йоаким и Света Анна в Йерусалимския храм, за да служи на Бога. Преданието гласи, че родителите й били изпълнили обещанието, което дали пред Бога, още преди тя да се роди. Въвеждането на Мария в храма е паметно събитие за семейството на Божията майка и затова се почита от православната църква и като Ден на християнското семейство.

Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й - праведният Йосиф.

vyvedenie bogorodichno 5

По това какво е времето на днешния ден народът пък гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието - слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

По традиция в този ден цялото семейство се събира заедно. Приготвят се много лакомства за децата. На постещите им е разрешено да ядат риба. Трапезата вечерта се оставя неразтребена в почитание към Богородица.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.