Полагане на честния пояс на Пресвета Богородица

Полагане на честния пояс на Пресвета Богородица
На 31 август Православната църква почита:

  • Полагане на честния пояс на Пресвета Богородица

  • Св. свщмчк Киприан, еп. Картагенски

  • Св. Генадий, патриарх Константинополски


Полагане на честния пояс на Пресвета Богородица


Освен дрехата на пресвета Богородица, между останалите вещи се запазил и нейният пояс. В V век при царуването на Аркадий, син на Теодосий Велики, честният пояс на св. Богородица бил пренесен от Йерусалим в Цариград и положен в скъпоценен ковчег във Влахернския храм "Св. Богородица".


Съпругата на император Лъв Философ, Зоя, страдала от душевна болест и получила откровение, че ще оздравее, ако на нея бъде положен поясът на Богородица. Сам патриархът го прострял над императрицата и тя оздравяла. Като спомен от чудото бил установен този празник.св. Генадий Константинополски


На 31 август Православната църква почита паметта на св. Генадий Константинополски. Той приел престола на Константинополската патриаршия след свети Анатолий, при царуването на император Лъв Велики. Заемал патриаршеския престол от 458 до 471 г.

Св. Генадий бил изключително строг и взискателен към всички клирици и духовници, защото бил убеден, че само хората, които отлично познават Светото писание и останалата духовна книжнина, са в състояние да разбират Божия промисъл и да преподават Божието слово на останалите вярващи. Той премахнал старата практика да бъдат давани духовни чинове срещу заплащане и държал духовниците, които се издигат в духовната йерархия, сами да са заслужили подобно повишение.

Имен ден празнуват Генади, Генадий, Гено, Генко, Генчо, Гена, Генка.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.