На 18 декември Православната църква чества Св. Модест, патриарх ЙерусалимскиСв.Модест e известен като покровител на земеделците и овчарите. Името на св.Модест рядко може да се види и чуе в цялата българска етническа територия, но е популярен в Пиринския край, Родопите и Странджа. Според народните вярвания Свети Модест, наравно със Свети Георги, се явява покровител на земеделци и овчари, на едрия впрегатен добитък. Преданието разказва, че именно той научил хората как да впрягат воловете и да орат нивите. Почитат го и овчарите.
Почита се като защитник на добитъка. Празникът се чества с колоритни обредни практики. На този ден впрегатните животни - биволи, коне, волове, не бива да се впрягат.
Традиция е, ако в някой дом добитъкът често умира, домакините слагат на този ден пред иконата на светеца малко яремче или рогца от алуминий, а понякога и от сребро.
Жените месят и раздават специални обредни хлябове и пити, задължително намазани с много олио, "за да е мазен вратът на добитъка", както и варено жито.
Точно в среднощ преди празника се подновява квасът. Месят се нечетен брой обредни погачи от чисто пшеничено брашно. Отгоре се окрасяват с Просфорник - дървен печат с кръст и инициали.


hleb-kvas-10


Домашноприготвен хляб с квас


Свети Модест е християнски светец. Роден е през 537 г. в град Севастия Кападокийска, в Мала Азия.. Бил е настоятел на обителта на свети Теодосий Велики, основата през 4 век, в Палестина.
През 614 г. персийският цар Хозрой Втори предприема опустошително нашествие в Сирия и Палестина с цел да изтреби християните. Йерусалимският патриарх Захарий заедно с много хора са взети в плен. Избити са 90 000 християни и са разрушени християнски храмове. В това време на свети Модест е поверено управлението на Палестинската църква. Той събира грижливо останките на избитите монаси и с почести ги полага в гробница. Възстановява гроба Господен, както и Голготския и Витлеемски храм.
Достига дълбока старост, като умира на 97 години на 18 декември 634 г.


Имен ден празнуват: Модест, Модю и Модеус