Въведение Богородично

Въведение Богородично

Въведение Богородично


Ден на християнското семейство и младеж


Въведение Богородично се празнува като ден на християнското семейство и християнската младеж. В този ден цялото семейство се събира заедно.


На 21 ноември е църковния празник Въведение Богородично, посветен на православната християнска младеж и семейство.

Oще в древността човек се е стремил към създаване и поддържане на една тясна общност, в която връзката родители - деца - дом е имала само едно значение - семейство. Днес, макар и повлияни от съвременната действителност, глобализация и дигитални технологии, взаимоотношенията между хората продължават да са свързани със семейството.

Вероятно това е една от причините, през 1929 г. Светият синод на Българската православна църква да вземе решение да провъзгласи официалния религиозен празник Въведение Богородично и за Ден на християнското семейство.Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите.

Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и е отдадена в служение на Бога. Така денят става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й - праведният Йосиф. На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития и така да ги възпитават в християнски дух.

По това какво е времето на днешния ден народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието - слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

den hrist sem

Традиции за празника Въведение Богородично


Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

След църква, семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка помежду всички, а масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.

Според народните поверия, на този празник, българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото-сухо; ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото-дъждовно,а реколтата богата.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.