Свети и праведни богоотци Йоаким и Анна

Свети и праведни богоотци Йоаким и Анна
На 8 септември християните празнуват Рождество на Пресвета Богородица, а на следващия ден - 9 септември - отдават почит и на нейните родители Йоаким и Ана. Те живеели в малкия град Назарет, който бил на три дни път от Йерусалим. Всички ги познавали като много щедри и милосърдни. Двамата нямали деца.

На един от големите празници Йоаким отишъл със свои роднини в Йерусалимския храм и открил желанието си пред първосвещеника. Той обаче започнал да го укорява, че заради греховете му Бог не го дарил с деца. Когато скръбта му станала голяма отишъл в пустинята, където пасяло стадото му и там прекарал в молитва и строг пост 40 дни.

Бог се смилил и изпратил ангел Господен, който казал на двамата: "Ти ще родиш благословена дъщеря, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде дадено спасение на целия свят. Ще я наречете Мария." Ана веднага дала обещание, че ако роди дете, ще го даде в служба на Бога.

09.09_Joachim_Anna

Когато навършила три години малката Мария, бъдещата пресвета Майка на Божия син, Господ Иисус Христос, била заведена в Йерусалимския храм и така родителите изпълнили обещанието си. Ана оставила Мария на първото стъпало на храма, който имал 15 високи стъпала. И станало голямо знамение - без да бъде водена или подкрепяна от някого Дева Мария сама леко изкачила стъпалата на храма и останала да живее при него.

Въведение Богородично – 21 ноември
Празнува се като Ден на християнското семейство и младеж


vyvedenie bogorodichno 1


На всяко богослужение се прославя пресвета Дева Мария, която се удостоила да бъде майка на нашия Спасител Господ Иисус Христос.

С благоговение се споменават и нейните родители Йоаким и Ана като богоотци, като праотци на Бога, явил се в човешка плът за спасението на цялото човечество.

Молитви при съпружеско безплодие


Чуй ни, милосърдни и всемогъщи Боже!
Бъди милостив към нашите молби и спомни си Своите наредби за умножението на човешкия род.
Милостиво направи така, че онова, което е било съединено от Тебе, да се запази с твоята помощ. Преблаги Боже, Който с властта на Твоята сила сътвори всичко от нищо и установи първоначалните неща; Ти, Който направи човека по Твой образ с неразлъчната от него жена, и научи и нас: никак да не се разлъчва онова, което на Теб е било угодно да установиш.
Боже наш, Който си осветил съпружеския съюз в смисъл на великата тайна на Христа с Църквата, погледни милосърдно върху нас, Твоите раби (имената), които сме свързани със съпружески съюз и просим Твоето убежище и помощ, тъй че този съюз да ни бъде иго на милост, мир и радости.
Дай ни да бъдем детеродни, да видим и синове от синовете си, дъщери от дъщерите си, да стигнем в Теб до въжделена старост и да влезнем в небесната скиния.
Защото си милостив и човеколюбив Бог и затова на Тебе слава възнасяме – на Отца, и Сина, и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин!
Mанастирът в Бистрица, до София, се нарича "Св. Йоаким и Ана"

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.