Какъв празник е Осми март

Някои казват, че комунистически, останал от миналото ... празник, който няма място днес. Или това е празника на мама с който сме порастнали ...

Приеман или не, 8 март е ден, в който отбелязваме социалните, икономическите и политическите постижения на жените. Първоначално, празнуван от социалистите, той постепенно се разпространява отвъд политическото си начало. ООН го признава като ден на политическите борби на жените по целия свят.

Днес Осми март не е ден на протести за равни права, а ден на който празнуваме, с колегите, очакваме съпругът, детето да изразят с думи, с жест, с подарък своето отношение към нас.

Наричат Осми март – празника на мама.

Да бъдем жени на този ден.

трудно е да бъдеш истинска жена в днешно време

Направихме кратка анкета какъв подарък очаквате за празника. Времената са трудни, 2013 е година на протестите. Затова и отговорите, които получихме в нашата анкета бяха лаконични.

-      Цветя
-      Не очаквам
-      Парфюм
Като може да бъде обобщено така „Да е от сърце“

***

Един ден в началото на март всяка година, когато пролетта идва с плахи стъпки и обещание за цветни сънища, си спомняме за жената, майката, българката. С цвете казваме всичко онова, което в останалите дни не сме казали. Ден на мама, ден на жената или просто ден за послание с обич към тази, която ни е родила, която ни е направила щастливи… За някои Осми март е празник, за други не… Важното е, че го има, и то през пролетен месец, загатващ за надеждата и красотата на света.

Колко си хубава, Господи, колко си хубава, колко са хубави ръцете ти, и нозете ти колко са хубави, и очите ти колко са хубави, и косите ти колко са хубави. Не се измъчвай повече – обичай ме!... Как искам да те задържа завинаги, да те обичам винаги, завинаги. И колко ми е невъзможно...

Поетът Христо Фотев е автор на тези стихове – преклонение пред женската хубост. Нежността, красотата, нравствена и физическа, но и дързостта, търпението, смирението на българката са възпети от много други поети. Художници са ни оставили великолепни портрети, в които четката е пресъздала нежната линия на женското лице и тяло. Българските народни песни възпяват любовта й.