Честит Осми март!

Честит Осми март!

Честит 8 март, момичета!


Бъдете нежни, чаровни и вдъхновяващи!


8mi martОгрявайте с усмивка вашите близки. Стопляйте с поглед вашия любим. Милвайте с ръка и възпитавайте с примера си своите деца. Не забравяйте да омагьосвате с присъствие и да създавате едно по-добро и уютно място.

Не се страхувайте да бъдете смели и горди. Не преставайте да се стремите към щастието! ценете го, пазете го, наслаждавайте му се и го умножавайте.

Обичайте и бъдете обичани! Радвайте се на малките неща и се доверявайте на вашата женска интуиция. Нека всеки ден бъди специален! Не остарявайте, момичета, не се предавайте пред трудностите и времето. Не губете усмивката си. Бъдете здрави!

Честит Осми март!


Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

Празникът е започнал само като политическо събитие на социалистите, но постепенно става част от културата на много страни. В някои от тях денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях. В други страни темата за политическите и човешките права на жените, отстоявани от ООН, е силно застъпена, а на борбата за признаване на тези права на жените по света се гледа отговорно и с надежда.8mi mart istoria 1

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на ХХ век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат. Съществуват обаче мнения, че този факт не е потвърден, а е бил измислен през 1955 г. вероятно с мотива празникът да се смята за комунистическа идеология. Това е важно за борещите се за права на жените в Западна Европа и САЩ през годините на студената война.

В следващите години следват други протести, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване.

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: Всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.

През годините и у нас имаше криворазбрана борба за еманципация, която стигаше дори до отричане на този празник.Българката днес


Ето как Google и Facebook отбелязаха 8ми март 2017 г.8mi mart google


8mi mart fb

8 март е ден в който изразяваме отношението си към жената – любима, майка, професионалист. Нещо, което трябва да бъде всеки ден.


 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.