Световен ден на мъжете

Световен ден на мъжете
На 5 ноември отбелязваме Световния ден на мъжете. Може и да не знаете за този ден, защото не е много популярен, но има такъв. За първи път в България Денят на мъжа се празнува през 2011 г. Март месец е месецът на жената, то ноември е време за внимание към мъжа. В някои страни - САЩ, Великобритания, Ямайка, Австралия, Индия, Сингапур, Малта, ЮАР, празникът е честван на 19 ноември.

И двата дни са през ноември и ако има нещо общо това е, че месец ноември е популярен като месец на мъжа и на кампанията МОември - превенция срещу една от най-коварните мъжки болести - рака на простатата.

Безплатни прегледи за рак на простатата до края на ноември


movember 1Английската дума MOVEMBER е комбинация от думата МО, която означава мустаци и името на месеца- ноември. През 1999 г. в Мелбърн група младежи уж на шега си пуснат мустаци. От тогава мъжете решават да не се бръснат за 30 дни в знак на солидарност. Мъжете с мустаци искат да привлекат внимание към рака на простатата и неговото ранно диагностициране. Само в Европа засегнатите от болестта годишно са два милиона и половина.

MOVEMBER 5Kmrun 16

Снимка отличния архив - 5kmrun в Южния парк 2016 г. края на ноември посветен на превенция на рак на простата. На този ден тичахме с мустаци (в началото на ноември - бягането беше посветено на диабета)


Идеята за Световен ден на мъжа е на бившия руски президент Михаил Горбачов и за първи път е лансирана през 1991 г. Съпругата му Раиса била много силна и властна жена и всяка година на 8 март Горбачов ѝ правел най-различни подаръци. Но се почувствал като мъж под чехъл. И осъзнал, че много мъже са в неговото положение, затова решил да създаде ден на мъжете.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.