Безплатни прегледи за рак на простатата

Безплатни прегледи за рак на простатата
Ноември е месецът на Световната кампания Movember, която провокира всеки мъж да си пусне мустак. Това е месецът за борба с рака на простатата. Самата дума „МОvember“ е комбинация от австралийската разговорна дума за мустак - „Mo“ и месец ноември (November).
От години целта на инициативата е да се привлече вниманието върху проблемите на мъжкото здраве и по-конкретно върху тежкото и типично мъжко заболяване - рак на простатата.

Безплатни прегледи за рак на простатата до края на ноември


През ноември – месецът за борба с рака на простатата, седем държавни и общински болници в София – УСБАЛО, Първа САГБАЛ „Света София“, ВМА, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Анна“, Пета МБАЛ – София и Четвърта МБАЛ – София обединиха усилията си в името на здравето на българските мъже. Във всички тях ще се извършват безплатни прегледи сред мъжете над 40 години след предварително записване.

График и контакти за безплатните прегледи за рак на простатата:
Александровска болница
Д-р Александър Заимов и д-р Светлин Димитров от Клиника по урология към УМБАЛ "Александровска"
Телефон за контакт и записване на часове: 02/9230 352 или 02/9230 356 от 08 ч. до 16 ч.
Прегледите ще бъдат извършвани в Приемен кабинет на Клиника по урология – кабинет № 2 (сутерен) от 08.30 ч. до 13.30 ч.

Военномедицинска академия
Дати за прегледите между 15 и 18 ч.:
6 ноември - д-р Владимир Василев;
9 ное. - д-р Николай Василев,
17 ное. - д-р Тодор Терзиев,
23 ное. - д-р Милена Арсова.
Консултациите ще се проведат в 242 урологичен кабинет, на 2-ри етаж в поликлиниката на ВМА.
Записване за консултации може да става на тел.: 02/9225334 от 12 до 15 ч.
Обемът на прегледа ще включва попълване на IPSS въпросник, физикален преглед, ултразвуково изследване на простатата. При необходимост от лабораторни изследвания пациентите ще бъдат насочвани към личния лекар.

Пета МБАЛ - София
От понеделник до петък:
от 10 ч. до 12 ч. - д-р Петър Павлов
от 12 ч. до 14 ч. - д-р Атанас Доков
За записване на тел.: 02/9268136

Първа САГБАЛ "Света София"
От понеделник до петък от 11 ч. до 12 ч. - д-р Георги Лазаров
За записване на тел.: 02/4470 211

УМБАЛ "Св. Анна"
Безплатните прегледи ще се проведат 4 дни – на 3, 10, 17 и 25 ноевмри (всеки петък от месец ноември). Те ще бъдат от 9 до 14 часа. Прегледът ще включва ехография и физикален преглед от уролог. Записването се осъществява на регистратурата на болницата на телефон 02/9759319.

Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО)
Безплатните прегледи за рак на простата ще се осъществяват от 5 ноември – 30 ноември, от 10 до 12 ч. след предварително записване всеки работен ден на телефон 02/8076299.

Прегледите ще включват PSA изследване за мъжете, които не разполагат с такова през последните 12 месеца. То ще се извършва в Клиниката по нуклеарна медицина, кабинет 148 от 8.30 до 10.00 ч. Прегледите при уролог ще се извършват от 10.00 до 12.00 ч. в Поликлиниката в кабинет 107. Мъжете с PSA, направен през последните 12 месеца могат директно да отидат на преглед при уролог. Останалите първо трябва да си направят безплатно изследване на PSA в УСБАЛО и след това да отидат на преглед при уролог.

Четвърта МБАЛ - София
Всеки делничен ден през месец ноември от 12 до 13 ч.
Записването ще става на регистратурата на болницата на тел.: 02/953-24- 85.

За рака на простатата
Простатният карцином е втората по честота ракова локализация при мъжете. За 2012 г. има 1.1 млн нови случая по света, което е 15% от всички видове новодиагностицирани карциноми. При аутопсирани мъже под 30 години честотата му е под 5%, като нараства средно до 59% на възраст над 79 години. Най-високo e разпространението на болестта в Австралия, Нова Зеландия и Северна Америка. В България петгодишната преживяемост за страната е много ниска – 53.7% към средно 84% за Европа. В процентно отношение делът от общата онкологична заболеваемост за страната от простатния карцином е на второ място след този на белия дроб – 16.2% към 19.3% за белите дробове. По отношение на смъртността е на трето място с 9,2% след бял дроб и дебело черво.

Рискови фактори:
- Най-рисков фактор за заболяването е възрастта
- Употребата на алкохол в големи количества води по-често до рак на простатата и свързаната с него смъртност
- Честата употреба на храни, съдържащи белтъци, главно млечни продукти води до по-висок риск от карцином на простатата
- Съществува известен риск между употребата на пържени храни и рака на простатата. - - Не съществува риск при употребата на дълговерижни ненаситени мастни киселини
- Ликопен и каротен не водят до сигнификантно снижаване на риска в сравнение с плацебото
- Не се отчита явна връзка между употребата на червено месо и рака на простатата
- Съществува риск между високата концентрация на витамин Д и рак на простатата, по-специално високорисковите видове
- Селена и витамин Е не повлияват честотата на простатния карцином

Допълнение: Безплатни профилактични прегледи в три направления, в които се наблюдава трайна тенденция на нарастване на заболеваемостта, обявява в дните между 15 и 30 ноември ръководството на „Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“. Трите направления са: за борбата с рака на простатата, превенция и профилактика на рак на млечната жлеза и на маточната шийка. Записването на пациенти за допълнителните прегледи в периода 15-30 ноември се извършва на регистратурата на СБАЛОЗ – Варна на бул. „Цар Освободител“-100 и на телефон 052/975-840.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.