Октомври е месец  за Профилактика на рак на гърдата

През  месец октомври се провеждат безплатни прегледи за рак на гърдата в няколко болници на територията на Столичната община:

-         Пета градска болница;

-         Четвърта градска болница;

-         Александровска болница;

-         Окръжна болница;

-         Болница "Света Ана" в София - Всеки понеделник на октомври от 9:00 до 14:00 часа ще има безплатни профилактични прегледи. Желаещите могат да се запишат на телефон: 975 91 98 .

Това е възможност, всяка жена, която подхожда информирано и интелигентно към здравето си да направи необходимия преглед и безплатно.

В края на месеца ще се организира голямо събитие, в което да се отчетат резултатите и как по-добре да работи Националният скринингов проектОктомври е световен месец за борба с рака на гърдата


Фактите

-      Ракът на млечната жлеза е най-разпространеното заболяване при жените в световен мащаб! Всяка година в Европа се откриват над 320 000 нови случая на рак на гърдата, а 124 000 жени умират от тази болест.

-      Това е най-честото онкозаболяване у нас, но ако се открие навреме, то е лечимо

-       Над 36 000 българки страдат от рак на гърдата, като новорегистрираните случаи са около 3 800 на година

-       1200 българки годишно умират от рак на гърдата

-       Заболяемостта нараства в целия свят, но при смъртността се наблюдава намаление в страните, където се провежда организирано лечение. В България нараства както заболяемостта, така и смъртността. Нарастването на смъртността е свързано преди всичко с незадоволителната ранна диагностика

-       Околната среда играе основна роля като рисков фактор за развитие на рак на млечната жлеза, а прекомерната употреба на алкохол покачва риска от развитие на рак на гърдата

-       България е на едно от първите места в света по късно открити случаи на рак на гърдата, една от осем жени има вероятност да бъде с заболяването рак на гърдата. По думите му във възрастта между 50 и 57 години е най-голямата честота на заболеваемост от това заболяване Едва 15,4% от заболяванията се откриват в първата фаза на болестта и са лечими напълно. Наблюдава се тенденция за снижаване на възрастовата граница и увеличаване на смъртността поради късно диагностициране.


Профилактика, скрининг и лечение на рака на гърдата


-       Между 500 и 600 хиляди българки трябва да бъдат обхванати в скрининг за ранно откриване на рак на гърдата. Световният опит показва, че това би намалило смъртността от заболяването с около 20 на сто във възрастовата група между 50 и 69 години.

-       У нас само 1,7% от жените с рак на гърдата се диагностицират в нулев стадий и то по случаен начин, докато в Съединените щати чрез скрининг се откриват 18% от болните с нулев стадий на рака.

Методите в съвременната медицина вече откриват рака на гърдата от 6 до 8 месеца преди да бъде открит с мамограф. Генетичните тестове са най-ефективни за фамилно обременени жени.

Трябва да се ходи редовно на лекар, да се следва това, което специалистите казват. В България липсва национален скрининг и основното остава поведението на всяка отделна жена.

За профилактика на рак на гърдата е важно да

-      Да се спазва определен начин на хранене

-      Всяка година да се ходи на гинеколог, защото има връзка между гинекологичните и заболяванията на гърдата.

-      Генетичната наследственост – ако имате роднини, които са с рак на грдата бъдете внимателни, защото генетиката безспорно има своето място в ранната превенция.

-      стреса и начина ни на живот имат значение при превенцията

Кампания от безплатни прегледи за рак на гърдата


организират Първа АГ болница и Медицинска академия през октомври.


Целта е да се насочи вниманието на обществото към превенцията и ранното откриване на заболяването, възможностите за лечение и необходимостта от психологическа подкрепа. Прегледите ще се извършват след предварително записване на телефоните и графиците на лечебните заведения, които са обявени на техните интернет страници.