Право на зрение

Право на зрение

Безплатни прегледи за катаракта и глаукома


37 милиона са слепите по света, 80% от очните проблеми са лечими


Всеки човек над 60-годишна възраст има някаква форма на катаракта. Около 75 000 души в България са с диагноза глаукома. 37 милиона са слепите хора по света, а 161 милиона са с влошено зрение. 3/4 от тези случаи са лечими или предотвратими. По данни на СЗО към 2020 г. броят на слепите в света ще се удвои и ще достигне до 75 милиона души.

Данните бяха обявени при откриването на националната кампания „Право на зрение“. Според офталмолозите профилактиката е от огромно значение за предотвратяване на влошеното зрение.

В рамките на кампанията през 2015 г. са прегледани близо 1000 души от различни краища на страната на възраст над 55 години. При половината от тях бе констатирано заболяването катаракта. Бяха установени и случаи на глаукома, за които хората дори не са подозирали.

optometrist

Прегледите са за хора, които имат проблеми, но нямат поставена диагноза. Двете заболявания са най-честата причина за ослепяване при възрастните хора, подчертаха специалистите.
Катарактата, или т.нар. "перде", е водеща причина за загуба на зрение в световен мащаб. На практика всеки човек над 70-годишна възраст развива този проблем, обясниха националните консултанти по очни болести.
Всяка година у нас се оперират между 36 и 38 хиляди души, всички останали обаче остават без лечение.
Глаукомата засяга под 8% от възрастните хора, но навременната ѝ диагностика и медикаментозното ѝ лечение са единственият шанс за запазване на зрението, подчертаха още специалистите.


Информационни беседи и безплатни прегледи ще се провеждат до края на годината в 16 града в страната. Обявен беше графикът за първите пет населени места – София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и Хасково. График на безплатни прегледи и консултации за катаракта и глаукома може да бъде видян на този линк http://www.npo.bg/upload/asset_resources/Grafik.pdf

През март се провежда Световната седмица за борба с глаукомата – втората най-значителна причина за слепота в света.


Офталмолозите съветват да се обърнете незабавно към специалист, ако имате замъглено зрение, не виждате контрастни и ярки цветове, виждате двойно или изпитвате затруднение при нощно виждане.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.