World Sight Day 2016


Над 7 милиона души в света ослепяват всяка годинаВъв втория четвъртък на октомври се отбелязва Световния ден на зрението, като по този повод до края на месеца продължава Националната кампания за профилактика на детското зрение, чийто фокус през 2016 г. е връзката на зрението със спорта. 


Вижда ли добре Вашето дете?


Връзката между зрението и спорта за децата е от голямо значение  - каза в интервю за БНР Павел Цветков, който е инициатор на кампанията - Ако едно дете стои пет часа на електронни устройства в затворено помещение, самите очи не получават достатъчното количество кислород. Така не могат да се освежават, а прекарвайки поне един или два часа навън, както и спортувайки - това със сигурност е много по-добре за очите на детето, както и за здравето му.  Все повече деца се грижат за очите си, като за това спомагат и усилията на техните родителикакто и по-голямата информираност.

Около 285 милиона души по света живеят със слабо зрение или слепота. Това сочи статистика на Световната здравна организация, според която населението в световен мащаб застарява, като се увеличава и слепотата, причинена от хронични заболявания. Над 7 милиона души ослепяват всяка година, но до 80% от случаите на слепота могат да бъдат избегнати.13 ноември е Международен ден на слепите хора