Световен ден без тютюнопушене

Световен ден без тютюнопушене

Се отбелязва в третия четвъртък от ноември През 2017 г. датата е 16 ноември.


От Сдружението "България без дим" са решили да отбележат този ден с една първа по рода си инициатива. Те призовават пушачите да спрат цигарите само днес, а парите, които иначе дават за цигари, да дарят за благотворителна инициатива. Кампанията вече е подкрепена със заявено участие от магазини, учебни, лечебни и дори нощни заведения, както и от малки и по-големи фирми. При тях има оставени на видно място обозначени кутии, в които желаещите оставят сумата, която дават за цигари за един ден (предполага се, че те я спестяват като днес се отказват от пушене).


България е страна в която броят на пушачите (все още) е висок!, като статистиката за броя на пушачи сред младежите са стряскащи. По данни на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици (ESPAD) за 2015 г. 7% от учениците на възраст до 13 г. употребяват ежедневно цигари, като процентът при 16 годишните нараства до 25%. Това означава, че всеки четвърти ученик е пушач.

no-tobacco-dayИнициативата е по примера на американеца Артър Малейни. През 1971г. в град Рандолф той призовал съгражданите си да не пушат един ден, а със спестените средства към местното училище основали фонд за стипендии.

Цигарите са скъпо удоволствие. Струват пари, които изгаряме между пръстите си. След това остава миризмата, а тя е неприятна. Остава следа и във външния ни вид.За цигарите плащаме и със здравето си - пушенето е причинител на онкологични и болести, свързани със сърдечно-съдовата и дихателната система.

smoking no pix

Аз отказах цигарите. Направи и го ти!

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.