Лична история: от години денят у дома (това означава, че го правим аз, съпруг, децата, когато сме заедно) с 20 минути упражнения по йога. Дали помага? Определено да, защото сме здрави, без да ползваме болнични и да посещаваме лекар, и може да изкачваме най-високите върхове в България, в Алпите, да тичаме по 5 км в парка и да правим велопреходи с дни… а сме на възраст 45+ Още нещо има – майките ни също бяха увлечени в това, а това са жени на 65+, които са станали малко по-здрави, макар и да имат някои хронични болежки (едната има захарен диабет). При нас сутрините, които не са започнали с 20 мин са изключение.

joga-2
Йога - полезна при високо кръвно налягане


Йога упражненията могат да допринесат за намаляване на кръвното налягане у хора, за които има риск от хипертензия, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ, предаде БТА.
„За пациентите с прехипертензия (повишено кръвно налягане) има риск да се увеличи кръвното им налягане, ако не подобрят начина си на живот“, заяви ръководителят на изследването д-р Ашутош Ангриш от болницата „Сър Ганга Рам“ в Делхи. Високото кръвно налягане повишават риска от инфаркт, инсулт и сърдечна недостатъчност.“
Изследването обхванало 60 души, които били с леко повишено кръвно налягане, но здрави. Участниците трябвало да извършват хатха йога упражнения и да променят начина си на живот, а онези, които били включени в контролната група, извършили единствено промени в начина си на живот. Те включвали аеробни упражнения, здравословно хранене и отказване от цигарите. Извършващите йога упражнения били на средна възраст 56 години. Те получили инструкции за около месец и след това се захванали с йога упражнения у дома, които включвали
разтягане, контролирано дишане и медитация
един час дневно. Средната възраст на участниците в контролната група била 52 години. Три месеца по-късно било установено, че извършващите йога упражнения са със значително намалено кръвно налягане, но не и участниците в контролната група.
Д-р Ангриш и колегите му констатирали, че у извършващите йога упражнения диастоличното кръвно налягане намаляло с около 4,5 милиметра живачен стълб. „Макар да не е голямо, намаляването на кръвното налягане е клинично значимо, защото дори понижаването на диастоличното кръвно налягане с 2 милиметра живачен стълб намалява риска от коронарна болест на сърцето с 6%, а рискът от инсулт и мини инсулт с 15%“, твърди д-р Ангриш. Според него пациентите с прехипертензия трябва един час дневно да практикуват хатха йога.


Артериалната хипертензия (хипертония) е едно от най-разпространените заболявания на сърдечно-съдовата система. Това е високо кръвно налягане, което става хронично. Това е често срещано заболяване не само при хора от пенсионната възраст, но вече и при по-млади пациенти е получила названието „тихия убиец”. Нейното наличие се диагностицира при постоянно повишаване на систолно налягане над 140 мм жив.ст. и диастолно – над 90 мм жив.ст.