Перфектното физическо упражнение

Перфектното физическо упражнение

Перфектното физическо упражнение е просто, не изисква екипировка и е за всяка възраст


Ново изследване разкрива, че дори само редовното ходене без преследване на определена цел може да намали риска от смърт, съобщи ЮПИ.
Мнозина смятат, че ходенето може да е от полза единствено ако си постигнал ежедневната си цел да направиш определен брой крачки, например 10 000.


(10 000 крачки се изминават неусетно и може да се превърне в навик) Има различни апликации за мобилен телефон, умни часовници... които мерят в зависимост от вашия ръст, тегло, пол и дори дават препоръки. Баба ми, която вече е възрастна жена изминава определено разстояние почти всеки ден, има си свой маршрут и знае, че трябва да ги мине. По наблюдения в кооперацията в София възрастните жени си отиваха когато спираха да ходят, последната от тях - една баба на 85 години не се спира да ходи. На маратона в София имаше една дама, която ме впечатли - за съжаление снимка няма - японка на 75 години, за която това беше 25 маратон - това пишеше на екипа й)


Резултатите от изследването на американски учени обаче навеждат на мисълта, че редовното ходене, дори без да се държи сметка за направените крачки, може да намали риска от смърт в сравнение със заседналия начин на живот.

Ходенето се описва като перфектното физическо упражнение, защото е просто, не изисква специална екипировка или тренировки и може да се извършва на всякаква възраст“, заяви д-р Алпа Пател от Американското онкологично дружество.

На възрастните се препоръчва поне 150-минутна умерена или 75-минутна усилена физическа активност седмично. Изследването обхванало 140 000 души над 65-годишна възраст. 95 на сто от участниците следвали препоръките за редовно ходене, докато за останалите не била характерна нито умерената, нито усилената физическа активност.

Учените констатирали, че ходенето по-малко от два часа седмично е свързано с по-малък риск от смърт вследствие на всякакви причини в сравнение със заседналия начин на живот. Ходенето между два и половина часа и пет часа седмично намалява риска от смърт с 20 на сто.

Ходенето над 6 часа седмично е свързано с 35 процента по-малък риск от смърт вследствие на респираторни болести. Участниците, за които ходенето е единствената форма на физическа активност, са с 20 на сто по-малък риск от смърт вследствие на сърдечносъдови болести и с 9 на сто по-малък риск от смърт от ракови болести.

Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Preventive Medicine.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.