Ходенето е най-полезният спорт


Колко крачки правите на ден? Помислете и отговорете на този въпрос сами за себе си. Днес има различни апликации (аз лично използвам Endomondo), които показват какво разстояние сте изминали с каква скорост, колко калории сте изгорили. Има устройства, които ви показват колко крачки сте направили.

Ходенето е здраве. За да бъдем здрави трябва да правим около 10 000 крачки всеки ден. Японците ги наричат ги „крачки към здравето” и се равняват на около 7 километра. С добро темпо това разстояние се изминава за един час. Тялото има нужда от движение – това е основен природен закон и е залог за здраве. Достатъчно е да ходим – бързо и енергично всеки ден.

Ходенето като терапия


Ходенето е най-ефективният и най-полезният вид спорт за всяка възраст и здравословно състояние. До такъв извод са достигнали американски специалисти по време на изследване на различните видове спорт върху човешкото здраве. Резултатите от изследването са публикувани в медицинското издание Mayo Clinic Proceedings.

"Изобщо не е задължително да си купувате карта за фитнеса, няма нужда постоянно да контролирате пулса и дишането си. Просто изключете компютъра или телевизора, станете от дивана и излезте на разходка", съветват те.

Ходенето регулира кръвното налягане, подобрява състоянието на съдовете и ставите, предпазва от поява на разширени вени, влияе добре на психичното здраве.

Липсата на движение е причина за затлъстяване


 

Резултати от ново изследване, проведено от японски учени показват, че интензивното ходене дори предотвратява появата на високо кръвно на стари години.

Ходенето е единственият спорт, който не води до преждевременно износване на ставите или пък трайни мускулни травми, както при други аеробни и силови спортове. При него няма риск от претоварване на сърцето, посочват още американските учени и съветват всеки ден да вървим поне един час пеша.

 

Снимката е спомен, останала от един преход преди години в Родопите. От хижа Персенк към Чудните мостове по стария Римски път.