Преместихте ли часовника?

Преместихте ли часовника?
Тази нощ, в 3 часа преминахме към лятното часово време, при което преместваме часовниците с един час напред.

Тази сутрин в 6.00 беше тъмно навън. А довечера в осем още ще е светло.

Ще ставаме с час по-рано до последната неделя на октомври, когато отново ще се върнем към обичайното астрономическо време. Тази смята на времето неминуемо се отразява на тонуса и самочуствието ни

Как да променим режима си, за да се чувстваме работоспособни, обясни пред "Хоризонт" Божидар Димитров, професор по психофизиология.

"Всяка смяна на часа на ставане или в случая съкращаване на времето за сън, не е полезна по причина, че човек се нуждае от определено количество сън и че е хубаво да се става и да се ляга още повече в едно и също време. Нека хората да осъзнаят, че един час все пак има значение и да започнат да лягат половин час поне по-рано, или  пък 15 минути.", казва специалистът.

Неговият простичък съвет е поне в продължение на една седмица постепенно да започваме да лягаме по-рано, за да можем да помогнем на биологичния си часовник по-бързо да се адаптира към промяната.

Как се отразява смяната на времето на здравето ни?


За да се отърсим от липсата на концентрация, отпадналостта и раздразнителността са нужни поне пет дни, ако сме здрави – каза д-р Веселин Герев по Дарик.


"При болните хора проблемът е съвсем различен. Най-тежко понасят смяната на часовото време хората, които страдат от хронични сърдечносъдови заболявания и от ендокринни заболявания. Тези, които имат високо кръвно, сърцебиене, аритмия, те имат драстични влошавания на състоянието. Освен това при страдащите от диабет има много резки колебания на нивата на кръвната захар. Това идва от факта, че те ще си взимат лекарствата с час напред, което е парадокс. Би трябвало те да се чувстват доста по-добре, но на практика не става така", обясни специалистът.

Според д-р Герев критичен е понеделникът след местенето на стрелките. "Според статистиките с 65% се покачва броя на хората, потърсили спешна кардиологична помощ за някакъв проблем - било то сърцебиене, рязко показване на кръвното налягане, прединфарктни или инфарктни състояния", коментира още лекарят.

Лятното часово време продължава до 4.00 ч. в последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с един час назад.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.