морбили

морбили

Единствената ефективна мярка срещу морбили - имунизация


Всеки трябва да има поставени две дози ваксина, което гарантира, че няма да се разболее.

Имунизираните и преболедувалите не са застрашени от морбили

Имунитетът, който се придобива след преболедуване е пожизнен. При кърмачета, които са родени от майки прекарали инфекцията се наблюдава имунна защита в продължение на 6-8 месеца, поради пасивно преминаване на готови антитела през плацентата по време на бременността и чрез кърмата след раждането.

Източник на заразата е само човек. За съжаление човек става източник на зараза преди да се е появил обрива.

Какво е морбили? Морбили или позната още като дребна шарка, брусница е остро протичащо инфекциозно заболяване, което засяга приоритетно ранната детска възраст. Характеризира се с висока заразност и всеобща възприемчивост. До 90-92% от контактните с болен или заразоносител се разболяват.

Как става заразяването с морбили? Единствен източник на инфекцията са хората – болни и заразоносители. Особено заразни са болни в последните два дни от инкубационния период и до четвърти ден от появата на обрива по кожата. Разпространението на морбилния вирус се осъществява основно по въздушно-капков път при кашляне, кихане или разговор. По-рядко заразяване се осъществява от предмети, които имат по повърхността си пресни секрети от инфектирани.

С какви симптоми се характеризира заболяването? След изтичане на инкубационния период, който трае средно 8-12 дни, започва внезапно влошаване на общото състояние - най-често са хрема, фарингит (зачервено и болезнено гърло), конюнктивит (с чувство на парене от очите, сълзене и светобоязън). Температурата се покачва рязко, често е налице суха и дразнеща кашлица.
На фона на започващо подобрение се наблюдава ново влошаване на общото състояние, с повторно повишаване на телесната температура, но с поява на типичен обрив по кожата и лигавиците. Характерен симптом е откриване на бели петънца върху зачервена основа, които се разполагат по лигавицата от вътрешната страна на бузите (срещу предкътниците).
Обривът по тялото започва от главата (зад ушите, по лицето), постепенно обхваща шията, торса и крайниците. Обратното развитие на обривните промени следва същата последователност. Промените по кожата представляват малки по размери червени и/или леко надигнати от повърхността на кожата петънца, които могат да се сливат. Възможно е развитието на мехурчета изпълнени с прозрачна течност или в някои случаи – дори с кръв. Характерно за морбили е, че причинява временно понижаване на имунната реактивност на организма, oбяснява д-р Ралица Иванова за puls.bg

Има заболяване, което прилича на грипоподобните инфекции, които сега горе-долу отминаха – висока температура, хрема, кашлица, силно неразположение и няколко дни след това се появява обрив.  Много вероятно е това да е морбили. Всъщност, има значение ранното откриване и изолиране на случаите, защото това допълнително спомага да се намалят източниците на инфекцията. Не е най-ефективната мярка, но все пак може да помогне в определена степен и трябва да се прилага и тя. Най-ефективна е имунизацията – още веднъж нека да кажа, обясни професор Кожухарова, епидемиолог .

Профилактика на инфекцията от морбили: Прави се чрез поставянето на ваксина. Включената в българския имунизационен календар е живата трикомпонентна ваксина – срещу морбили, паротит и рубеола. Тя се поставя в началото на втората година и на 12-годишна възраст.
При контакт на неимунни лица с болни или суспектни заразоносители се прилага ваксина до 72 час след контакта или имуноглобулин до 6-я ден след контакта. При имунокомпрометирани и бременни поставянето на ваксината е противопоказание, поради което се предпочита поставянето на имуноглобулин.
Изолация на болните се прави минимум до 5-я ден от появата на обрива. Лечението е симптоматично и се осъществява в домашни условия, освен случаите на усложнения, тежко протичане или лоши битови условия.
Предпазването е възможно и за малки деца – кърмачета, които са под имунизационна възраст тогава, когато всички останали са имунизирани. Същото важи и за кърмата, ако майките са имунизирани. До няколко месеца все пак кърмата дава някакъв имунитет на кърмачетата.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.