Витамин D и остеопорозата

Достатъчният прием на калций и адекватни запаси на витамин D в организма са важна основа за поддържане на костната плътност и сила. Въпреки това, витамин D и калция, не са достатъчни за лечение на остеопорозата. Те се дават в комбинация с други медикаменти. Витамин D е важен по няколко причини:

· Витамин D помага за усвояването на калций от червата.
* Липсата на витамин D причинява калциев дефицит в  костите (остеомалация), което още повече отслабва костите и увеличава риска от фрактури.
· Витамин D в комбинация с достатъчно калций (1200 мг  калций) при някои изследвания показва , че  увеличава костната плътност и намалява риска от фрактури при възрастни жени в след менопауза, но не и при жени в пременопауза и перименопауза.

Витамин D идва от правилното хранене и кожата. Производството на витамин D от кожата зависи от излагането на слънчева светлина. Активните хора, живеещи в слънчеви региони (Южна Калифорния, Хавай, страните около екватора и т.н.) могат да получат по-голяма част на витамин D чрез кожата си. От друга страна, липсата на  слънчева светлина, поради пребиваване в северните ширини или физическа неспособност причинява витамин D дефицит. В по-студените региони  производството на витамин D чрез кожата е значително намалено през зимните месеци, особено при по-възрастните хора. В тази част от населението правилното хранене е изключително важно.

За съжаление, витамин D дефицита е често срещано явление.При изследване на хоспитализирани пациенти в отделение по обща медицина в САЩ, витамин D дефицита е бил открит при 57% болните. Около 50% от възрастните жени получават много по-малко витамин D чрез диетата си , отколкото се препоръчва.

Препоръчителните дози според The Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine са:
* 200 IU дневно за мъже и жени 19-50 години,
* 400 IU дневно за мъже и жени 51-70 години, и
* 600 IU дневно за мъжете и жените 71 години и повече години.

Но ако човек вече е болен от остеопороза, препоръчително е да се осигури 400 IU два пъти на ден, най-често като добавка към лекарства за остеопороза.

Средно таблетка мултивитамини съдържа 400 IU витамин D. Следователно една-две мултивитаминни таблетки на ден следва да предоставят необходимата доза витамин D. Адекватни дози калций и витамин D са особено важни за здравето на костите.

Хроничната прекомерна употреба на витамин D, особено над 2000 единици на ден, може да доведе до токсични нива на витамин D, повишени нива на калций в кръвта и урината и  до образуване на камъни в бъбреците. Тъй като различни хранителни добавки може да съдържат и витамин D, е важно да проверите дали го има в тях преди да вземете допълнително таблети.

 

 

 

 

Източник: http://www.webmd.com/osteoporosis/guide/vitamin-d-for-osteoporosis