На 28 юли се отбелязва

Световен ден за борба с хепатита


Факт: Около 4 милиона души годишно се заразяват с вируса на Хепатит С, а в световен мащаб заразените са над 170 милиона

hepatit

Заболяването е едно от най-коварните, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са заразени. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения, ако не бъдат лекувани, припомнят специалисти.

Оказва се, че от 100 000 души, заразени с хепатит С у нас, 99 000 не подозират, че са инфектирани със заболяването, а причината за това се крие именно в неясните му симптоми.

Как да се предпазим от заразяване с хепатит


Различното обаче е, че основен източник на инфекцията вече не са спринцовките при употребяващите наркотици. Използване на обща четка за зъби, поставяне на татуировка или пък посещение при зъболекар е също толкова вероятно да ни заразят с Хепатит С.

Експерти от Световната здравна организация заявиха, че хепатитът предизвиква почти толкова смъртни случаи, колкото и СПИН. Ежегодно от болестта умират около 1 млн. и 400 хил. души.  300 милиона души по света са инфектирани с хепатит "В", а 150 милиона с хепатит "С", но много от тях не знаят. Според специалисти - най-доброто средство за превенция са ваксините и периодичните изследвания.

Във връзка със Световния ден за борба с хепатита, Националното сдружение „Хепасист" организира поредица от безплатни и анонимни изследвания за хепатит B и C в цялата страна.

Хранене при хепатит и заболяване на черния дроб
  • Хепатитът е възпалително заболяване на черния дроб, предизвикано най-често от вируси.

  • 2 милиарда души в света са заразени с хепатит В, от тях 400 милиона страдат от хроничен хепатит.

  • Хепатит С се предава чрез кръвта, но не се предава чрез кърмата, хранителните продукти, водата, чрез целувка или при ядене от един и същи съд.

  • Между 20 и 35% от болните с хепатит С, които се лекуват с интерферон, изпитват признаци на депресия.

  • Освен вирусен съществува още и автоимунен и токсичен хепатит. В първия случай черният дроб е атакуван от имунната система на човека. Във втория – черният дроб е поразен от промишлени химикали или прекомерна употреба на алкохол.

  • 15-20% от пациентите с хепатит С се излекуват сами, благодарение на собствената имунна система. При останалите заболяването преминава в хронично. При 20% от хронично болните се развива цироза или рак на черния дроб.

  • Вирусният хепатит не е разпространен равномерно по света. Най-често се среща в Азия и Африка – там от 10 до 16% от населението страда от хепатит. В Западна Европа и Северна Америка пациентите с хепатит В са под 1% от населението.

  • През 1981 г. беше създадена ваксина срещу хепатит В. Това е първата в историята ваксина срещу рак, предотвратява заболяването и намалява риска от рак на черния дроб.

  • Съществуват минимум шест различни вируса, предизвикващи хепатит (А, В, С, D, E, G). Най-опасни са хепатит В и С, които водят до тежки форми на хроничен хепатит, а впоследствие и до рак на черния дроб.

  • Хепатит В е 100 пъти по-заразен от СПИН. Според Световната здравна организация с хепатит С са заразени около 3% от населението на планетата


Силвана Лесидренска, председател на сдружението "Хепактив", в  интервю за БНР дава данни - България попада в страните, в които разпространението на хепатит е на средно равнище, което означава, че около 500 хиляди българи страдат от двата вида инфекция, а 800 души умират всяка година заради забавено лечение или късна диагностика.


Хората, които работят с кръв, които са имали операции и кръвопреливане, които ходят често на маникюр, педикюр, имат пиърсинг и татуировки. Това са хора, които трябва да се изследват по-често, тъй като нито хепатит В, нито хепатит С имат някакви странични ефекти. Човек може да живее с тази инфекция 20-30 години и да не разбере. За това заболяване като цяло не се говори въобще, камо ли за усложненията, които произтичат от него. Хората мислят, че от хепатит се разболяват само определени рискови групи, което не е така. Това е доста разпространено заболяване. Изследването се прави от всяка една лаборатория. Човек в рамките на 30 лева може да се провери за хепатит В и С. Изследванията са стандартни, с кръв. Резултатът отнема един ден. На всеки две години или на три години човек може да се изследва, а да не забравяме, че за хепатит В съществува и ваксина, така че, ако човек няма поставена ваксина, може да си я постави и да бъде спокоен.