Световен ден на болните от проказа

Световен ден на болните от проказа
Световният ден за борба с проказата се отбелязва от 1954 г. всяка четвърта неделя на месец януари по инициатива на френския писател и общественик Раул Фолро, основател на Фондацията за борба с проказата.

Проказата (използва се и латинското й наименование Лепра) е заразна кожна и нервна болест, известна на човечеството от древни времена. Причинител на заболяването е бактерията Mycobacterium leprae, изолирана през 1873 г. в Норвегия.

Обикновено проказата се проявява в два варианта - лепроматичен и туберкулоиден. Лепроматичната изява е силно заразна, но по-лесно лечима, докато туберколоидната е по-малко заразна, но води до много по-големи усложнения в организма на болния.

Първоначално е считано, че болестта е започнала да се разпространява по време на походите на Александър Велики. Последните изследвания обаче опровергават тази хипотеза и вече се счита, че Лепрата е възникнала в Източна Африка и се е разпространила по време на географските открития, колониализма и търговията с роби.

В света близо 14 млн. души са болни от проказа, предимно от държави с тропически климат в Азия, Африка и Южна Америка.

Проказата ни е позната като болест от историческите филми и романи. Това, което знаем, че е била нелечима и болните са били изолирани и не са общували с тях. И до днес употребяваме фразата „бягам като от прокажен“
Днес проказата е лечимо заболяване, за което са разработени голям брой успешни продукти, напечени лепростатици. Лечението, обаче, е продължително – между 6 и 24 месеца и налага строго придържане към терапевтичната схема, която най-често включва комбинации от различни лекарства.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.