Затъмнение 2018

Затъмнение 2018

2018 г. е богата на астрономически явления - две лунни и три слънчеви затъмнения  


Слънчевите затъмнения се случват по-често, всяка година има поне две, но проблемът е вероятността да се наблюдават. На 15 февруари има частично слънчево затъмнение, което ще премине през Антарктида. На 13 юли ще има частично затъмнение, което може да се наблюдава от Австралия. Третото затъмнение е на 11 август и ще е видимо от далечните северни части на Европа и Азия.

Лунно затъмнение е астрономическо явление, при което видимият образ на Луната бива закрит напълно или частично от сянката на Земята. За да се случи е необходимо Луната да навлезе в зоната от орбитата си, в която Земята скрива Слънцето за наблюдател от повърхността на Луната, тоест Слънцето, Земята и Луната да са почти на една линия (в този ред). От последното се вижда и, че за да се получи лунно затъмнение е необходимо Луната да е в пълнолуние.

Първото пълно лунно затъмнение, бе на 31 януари и видимо над Тихия океан и Австралия, западните части на Америка. Това затъмнение продължи около един час.

На 27 юли 2018 г. може да видим пълно лунно затъмнение, което ще трае 1 час и 43 минути. Явлението ще започне в 20:13 часа българско време, когато земната сянка ще докосне Луната. Пълната фаза ще продължи от 22:30 на 27 юли до 01:14 часа на 28 . Затъмнението ще бъде видимо от Африка, Близкия изток, Индия, Австралия и отделни части на Европа.

Най-дългото пълно лунно затъмнение от 100 години насам


Доста дълго затъмнение, почти 4 часа ще продължи цялото частично покритие на Луната, а самата пълна фаза ще бъде 102 минути. Тогава Луната ще бъде с червеникав цвят. Това лунно затъмнение е толкова дълго, тъй като спътникът ще мине почти през центъра на сянката на Земята. Ако е покрайнините на сянката, то няма да трае толкова дълго. Ако е изцяло извън нея, то затъмнението ще е частично.

В края на юли ще има още едно интересно явление, което се случва веднъж на 15 години. Отново ще се случи на 27 юли. Планетата Марс ще бъде в опозиция със Слънцето. Явлението се нарича велико противостояние на Марс. Планетата ще бъде изключително ярка и ще се вижда като червена звезда.

През 2018 г. три комети ще преминат покрай Земята... По реда си на поява първата ще бъде кометата Джакобини-Цинер, която ще бъде най-близо до Слънцето на 10 септември. Следващата по отдалеченост като време ще бъде кометата Стефан Отерман, която ще се приближи до Слънцето през ноември. И в средата на декември ще бъде третата комета, която най-вероятно ще бъде и най-ярка - Вир Танин.

Метеорните дъждове 2018


Това е едно от най-красивите астрономически явления. Възможността зависи единствено от видимостта на Луната. При пълна Луна метеорите са доста слаби и не може да се получи реална представа за активността. Това лято на 11 август има новолуние, на 12 август са Персеидите и ще има добра възможност за наблюдение на този метеорен поток.

През 2018 януари започна с пълнолуние на 1 януари и завърши с пълнолуние на 31 януари. Същото се повтори и през март. Това явление се нарича Синя луна и се случва през по-дългите месеци, като януари, март, август, когато в началото на месеца имаме пълнолуние и в края на месеца имаме още едно пълнолуние. Луната няма да бъде синя, името идва от английския израз "Once in a blue moon", което означава като нещо, което се случва много рядко.



2018 г. е характерна и с това, че освен Меркурий своите периоди на ретроградност ще имат Венера и Марс.

10 неща, които не бива да правите по време на ретрограден Меркурий


Меркурий - периоди на ретроградност през 2018 г.
от 23 март до 15 април;
от 26 юли до 18 август;
от 17 ноември до 6 декември
Астро съвет е в тези периоди е добре да не планирате далечни пътувания, провеждането на сериозни преговори, закупуването на техника.

Венера - периоди на ретроградност през 2018 г.
От 6 до 16 ноември
В периода на ретроградност на Венера е добре да избягвате започването на спорове в семейството и изобщо всякакви ситуации, за които е ясно, че може да доведат до конфликт. Много добре премисляйте думите и действията си. Не започвайте любовна връзка през този период.

Марс - период на ретроградност през 2018 г.
от 27 юни до 27 август
Този период повишава риска от изострянето на всякакъв вид конфликти, както между отделните хора, така и на ниво общество и държави.

Юпитер през 2018 г.
До 8 ноември Юпитер е в знака на Скорпиона, след което преминава в знака на Стрелеца

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.