Пълно лунно затъмнение

Пълно лунно затъмнение
Две интересни и редки астрономически събития ни очакват  на 27 юли - най-продължителното лунно затъмнение за века и Марс ще се доближи до Земята най-близко от 10 години.

Впечатляващ небесен спектакъл



  • Пълно лунно затъмнение 

  • Марс в опозиция (планетата ще е в противоположна посока на Слънцето на небето, гледано от Земята)

  • Много падащи звезди - на 27 и 28 юли - максимум на метеорния поток Южни Делта Аквариди


Лунното затъмнение ще започне около 20.15 часа и ще продължи до около 2.30 часа след полунощ. Пикът му ще бъде от 22.30 ч. до 0.13 ч. на 28 юли, като Луната ще бъде в червеникав цвят (откъдето и името Кървава луна). То ще е най-дългото за XXI век. Лунното затъмнение ще се вижда от България от началото да края.

Другото явление на 27 юли е свързано с подреждането на Слънцето, Земята и Марс в една линия, а конфигурацията се нарича опозиция или противостоене. Тогава Марс е най-близо до нашата планета, вижда се цяла нощ и има най-голям блясък, поради близостта.

Само да няма облаци и да не вали! За да може да видим  дългото близо 1 час и 43 минути лунно затъмнение и Марс, който ще се намира "само" на 57,6 милиона километра от Земята и ще изглежда впечатляващо ярък. Преди и след пълното лунно затъмнение ще се наблюдава частично затъмнение, което означава, че Луната ще прекара в сянката на Земята общо 3 часа и 54 минути


Вид на небето на 27 юли 2018 г. в посока югоизток-юг по време на пълната фаза на лунното затъмнение в 23.21. Карта за явлението от F. Espenak, NASA’s GSFC, http://nao-rozhen.org/astrocalendar/2018/astro-events_2018.html

Условия за наблюдение на явлението


По време на максималната фаза на затъмнението в 23.22 ще виждаме Луната на височина 20° 28′ в посока югоизток. В края на частичното затъмнение в 01. 19 Луната ще бъде на височина 27° 35′ над южния хоризонт. Поради тези малки височини се препоръчва желаещите да наблюдават явлението да изберат място с нисък хоризонт в посоки югоизток – юг. Затъмнението ще се случи на фона на звездите от съзвездието Козирог, а на ъглово отстояние 6° южно от Луната (видимо под нея и леко вдясно) ще се наблюдава Марс, който ще бъде във велико противостояние, с висока яркост от –2.8 mag и с ъглов диаметър 24″.



Защо "червена" Луна? Слънчевата светлина ще бъде блокирана от Земята при преминаването й пред Луната. В резултат на това естественият ни спътник ще се вижда "кървав", което е необичайно. Обикновено при затъмнение Луната изглежда черна.

Лунните затъмнения са по-редки от слънчевите, но за сметка могат да бъдат наблюдавани от повече хора. Следващото, макар и не толкова продължително затъмнение ще бъде през януари  2019, когато Луната ще остане в сянката на Земята малко над един час. Подобно на предстоящото явление с продължителност близо два часа няма да бъде наблюдавано отново до август 2036 г..

По същото време Марс ще бъде в опозиция - ще се намира в противоположна посока на Слънцето на небето, гледано от Земята. Червената планета вече изглежда по-ярка от обичайното и се вижда на небосклона като оранжево-червеникава звезда. Яркостта се дължи на най-близкото отстояние на Марс от Земята от 15 години. През 2003 г. двете планети се намираха на най-близко разстояние от близо 60 000 години - 55,7 милиона километра. От НАСА отбелязват, че подобно приближение няма да се случи отново до 2287 г. Следващото макар и не толкова близко отстояние между Земята и Марс ще бъде наблюдавано през 2020 т. Тогава двете планети ще се намират на разстояние от 62 милиона километра.

Следващото видимо от България пълно лунно затъмнение ще бъде на 20-21 януари 2019г.


Източник: НАСА , БНР, ВВС, http://nao-rozhen.org

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.