Кървава луна 2015

Кървава луна 2015

Кървава луна 


Пълнолунието на 28 септември 2015 г. е специално


По изчисленията на НАСА необикновено голяма „кървава луна“ в края на септември ще изгрее на небосвода, такава, каквато се вижда веднъж в поколение. Ще може да я видят жители на Северна и Южна Америка, Европа, Западна Азия и източната част на Океания.

"Този феномен не би трябвало да предизвиква никакво безпокойство сред жителите на Земята. Единственото неприятно нещо, което може да ви се случи, са болки в шията сутринта, които да си изработите, докато сте гледали цяла нощ към Луната", казва Ной Петро (Noah Petro), зам. научен ръководител на сондата LRO, която изучава земния спътник от 2009 година.

Пълнолунието е специално, защото едновременно ще станем свидетели на т.н. Суперлуние - Луната ще бъде в най-близката до Земята точка от своята орбита. От друга страна, ще има и пълно лунно затъмнение.  Подобно събитие е известно като Кървава Луна, а двете събития заедно се случват веднъж на 30 години.

Във видео, обясняващо явлението, специалист на НАСА разказва:
"Първо имаме пълнолуние, добавете към него най-близката точка на Луната по елиптичната ѝ орбита около Земята, заради което ще изглежда до 14% по-голяма в диаметър. Това е суперлуна. Комбинирайте това със затъмнение, когато Луната минава зад Земята в сянката и получава червеникав оттенък. Това предлага лунното затъмнение по време на суперлуние".
При преминаването на Луната през перигея на нейната орбита тя ще се доближи на минималното разстояние от 363 700 км до Земята. Суперлуната в перигей може да изглежда до 30 пъти по-ярка в сравнение с апогея – най-отдалечената точка на орбитата.
"Това е специално явление, защото не се случва често", обяснява НАСА. След 1900 г. е имало само пет затъмнения по време на суперлуние - през 1910 г., 1928 г., 1946 г., 1964 г. и 1982 г.
При лунно затъмнение Луната не изчезва от небето, но внезапно потъмнява и става червена заради пречупване на светлината в земната атмосфера. Затова и такава Луна често се нарича кървава.

kyrvava luna 1

Както обикновено, покрай предстоящата Кървава Луна беше предвещан поредният край на света. През юли и август сред редица християнски секти в САЩ и страните от Запада започна бързо да се разпространява "пророчеството" на пастор Джон Хаги (John Hagee), основател на църквата на Крайъгълния камък, в което той предсказва падането на метеорит и настъпването на край на света през септември 2015 година. Пасторът направил пророчеството въз основа на библейски текстове. Наложи се НАСА официално да отложи края на света и да заяви, че около Земята няма опасни обекти, които да представляват заплаха. А предстоящото явление ще бъде просто една прекрасна гледка, стига облаците да не я затулят.

За последен път подобно съвпадане на пълнолуние, пълно лунно затъмнение и преминаване на Луната през перигея е имало преди повече от 30 години – през 1982 – и следващия път такава комбинация ще се случи през 2033 година. Както отбелязва Петро, такива Супер Кървави Луни се случват веднъж на поколение.

Според изчисленията на НАСА Кървавата Луна ще започне своя "възход" в нощта на 28 септември в 3 часа и 11 минути и ще стане изцяло червена около 5 часа сутринта, когато земната сянка изцяло ще покрие Луната. Първите ефекти могат да се видят от зрителите на Земята малко по-рано, към 4 часа и 7 минути.

Сред някои народи от Северното полукълбо на Земята, пълнолунието, падащо се най-близо до есенното равноденствие, е известно като „Жътварска Луна“. Хората в миналото са забелязали, че при пълнолуние, случващо се около началото на есента, Луната като че ли изгрява почти по едно и също време в продължение на няколко вечери подред – в самото им начало. Това било доста удобно за земеделските стопани, които можели да прибират реколтата си до късно през нощта, на лунна светлина

Кървава луна 2014

Използвана публикация на ria (http://ria.ru/science/20150915/1252692147.html)

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.