Сред някои народи от Северното полукълбо на Земята, пълнолунието, което се пада най-близо до есенното равноденствие, е известно като „Жътварска Луна“. Хората в миналото са забелязали, че при пълнолуние, случващо се около началото на есента, Луната като че ли изгрява почти по едно и също време в продължение на няколко вечери подред – в самото им начало. Това било доста удобно за земеделските стопани, които можели да прибират реколтата си до късно през нощта, на лунна светлина.
moon-diana-ruseva

На 16.09.2016 г. предстои последното лунно затъмнение за тази година. Събитието ще съвпадне с т.нар. Жътварска Луна или harvest moon. Следващият подобен случай ще е чак през 2024 г.


За втора поредна година септемврийското пълнолуние се съчетава с Жътварска Луна. Кървава луна - Пълнолунието на 28 септември 2015 г. е специално.

Жителите на Европа, Азия, Африка и Австралия ще имат най-добра гледка към събитието. То ще трае около 3 часа. През това време Луната ще премине през „външната“ сянка на Земята.

Нашата планета хвърля с два типа сенки. Първата е централната, която Земята хвърля. Втората (външната) е много по-слаба сянка, която води началото си от краищата на основната сянка. Когато Луната този петък срещу събота започне да се движи към частичната сянка, ще настъпи частично (penumbral) лунно затъмнение – едно от трите възможни.

В сравнение с останалите две, това затъмнение е най-фино. При ясно небе обаче човек може да види как бледи сенки минават по горната част на лунния диск. При това без специална екипировка.

Разбира се, ако имате бинокъл или телескоп, подгответе ги. С тях ще получите възможно най-добрата гледка.

Затъмнението ще започне в 19.54 ч местно време на 16 септември. То ще продължи точно 3 часа, 59 минути и 16 секунди. Със сигурност не бихте искали да го пропуснете. Това е последното лунно затъмнение при жътвена Луна за доста време занапред.