Пикът на звездопада Персеиди, очакван от любителите на вселенските гледки тази година, ще бъде между 12 и 13 август 2016 г. Атрактивният метеоритен поток Персеиди продължава до 24 август, но ще е най-активен на 12 срещу 13 (петък срещу събота).

perseidi stara planina

Нощ в Стара планина. (В очакване на Персеидите).
Параклиса над хижа Ехо. Отзад е връх Юмрука. Панорама от 8 вертикални кадъра. Снимка на: Krasi St M Photography


На 23 и 24 август в “небесна линия” ще се подредят Марс, Сатурн и звездата Антарес и лесно ще може да бъдат наблюдавани с бинокъл.

Звездата Антарес (α Scorpii, алфа от Скорпион) е червен свръхгигант и най-ярката звезда в съзвездието Скорпион  и една от най-ярките звезди на нощното небе. Името й идва от червения  цвят, сходен с цвета на планетата Марс. На старогръцки дума Антарес (анти Арес) означава Съперник или Равен на Марс.

Две от най-ярките небесни тела - Венера и Юпитер, ще се появят близо едно до друго около 27 август.

На 16 септември ще наблюдаваме най-известното пълнолуние, характерно с оранжевата Жетварска Луна - най-близкото пълнолуние до есенното равноденствие. Същата нощ над Африка, Европа и Азия ще наблюдават частично лунно затъмнение.

На 7 октомври ще наблюдаваме пика на метеоритния дъжд Дракониди. За щастие на много любители на звездите, това ще се случи по-скоро рано вечерта, отколкото на зазоряване.

„Всички интересни явления хората могат да наблюдават и от нашата обсерватория“, каза още Юлия Върбанова - директор на Астрономическа обсерватория и планетариум Ямбол, в интервю за радио Фокус По нейни думи едно от най-значимите небесни явления до момента е преминаването на Меркурий пред Слънцето.