Квадрантидите

Квадрантидите
В нощта на 3 и 4 януари астрономическите ентусиасти могат да наблюдават пика на първия „звездопад“ за годината. В началото на януари настъпва пикът на метеорния поток квадрантиди.
Квадрантидите са активни от 28 декември до 12 януари. 

В следващите нощи Луната ще залязва малко след полунощ, което създава добри условия за наблюдение на „падащите звезди”. Препоръчително е да се потърси безоблачно място, далеч от градските светлини.

Повечето известни метеорни потоци имат известен „родител“, откъдето носят името си. Дълго време учените не могли да открият тялото, от което идва този метеорен поток. Квадрантидите носят името си от вече несъщестуващото съзвездие „Квадрант“, сега част от съзвездието „Воловар“.

Квадрантидите имат странен произход. Повечето метеорни потоци идват от комети, а Квадрантидите са части от астероид 2003 EH1, които астрономите често се споменава като “скалиста комета”. Астероидът открит през 2003 от астронома Питър Дженискенс. Космическият обект е с диаметър около 3 км и обикаля около Слънцето за период от 5 години и половина.

Пикът на „Квадрантидите” е кратък, тъй като слоят космически прашинки, през който преминава планетата Земя, е твърде тънък. По-добри възможности за наблюдение на звездопада ще има от Северното полукълбо, отбелязват астрономите.

Квадрантидите обикновено са мощен метеорен поток, сравним с Персеидите и Джеминидите. Могат да се наблюдават над 100 бързи, ярки метеора на час, видими по цялото небе. Възрастта на метеорния поток е около 500 години, но първите му наблюдения са проведени през 1825 г.

Тази вечер наблюдавайте небосклона и докато природата ни обсипва с падащи звезди, помислете за нещо, което силно искате... и то ще се сбъдне.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.