Небесен спектакъл


През 2015 г. се очакват нови и интересни събития в областта на астрономията.


На 22 и 23 април 2015 г. е максимумът на метеорния поток Лириди. Това е един  от много известните назад във времето метеорни потоци - повече от две хиляди години и е предизвикан от кометата Тачър. Тя все още обикаля около слънцето с период на обикаляне повече от 460 години. Навлизащите частици и остатъци от кометата в земната атмосфера изгарят и ние ги виждаме като метеори или падащи звезди.

meteorite

 

През септември месец ще бъдем свидетели на пълно лунно затъмнение, което ще може да се наблюдава от цялата територия на България - от началото на затъмнението на лунния диск до самия му край. По думите му, това ще бъде може би най-впечатляващото астрономическо явление, което очакват да се случи на територията на България, освен няколко метеорни потоци.

Пълно слънчево затъмнение ще има на 20 март 2015 г.


Първото по-значимо астрономическо явление за 2015 г. – слънчевото затъмнение на 20 март (петък)  „То ще се наблюдава като пълно от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. Пълната фаза на затъмнението ще настъпи в 11h 45m 39s официално време и ще се наблюдава с най-голяма продължителност (2 минути и 47 секунди) от район в океана, намиращ се на около 260 km. северно от Фарьорските о-ви”.
По думите му, частичните фази на затъмнението ще се наблюдават от Гренландия, Исландия, Европа, Северна Африка и Западна Азия.
„От нашата страна затъмнението ще се наблюдава като частично. За наблюдател от София то ще започне в 10h 41m 51s. Максималната фаза на затъмнението ще настъпи в 11h 49m 05s, когато Луната ще е закрила почти 53% от слънчевия диск. Тогава явлението ще се наблюдава съвсем удобно, на височина 46о над хоризонта в посока югоизток-юг”. Краят на затъмнението ще настъпи в 12h 58m 07s, т.е. наблюдавано от София, явлението ще продължи 2 часа, 16 минути и 16 секунди.
„В различните части на страната максималната фаза на затъмнението ще бъде с леко различно закриване на диска на Слънцето и ще настъпи в различни моменти. От крайните северозападни райони на страната (Видин) максималната фаза ще бъде със закриване почти 56% и ще настъпи в 11h 49m 56s. От Бургас максималната фаза ще бъде със закриване 48% в 11h 55m 47s. От Варна ще се наблюдава максимална фаза с 49% закриване, в 11h 57m 17s”, обясни физикът.
При наблюдение на Слънцето с невъоръжено око или с оптични прибори, са се ползват специални защитни слънчеви филтри, предпазващи зрението. „Обективите или окулярите на използваните бинокли, зрителни тръби или телескопи трябва задължително да бъдат защитени с такива филтри”, разказва Пенчо Маркишки, физик от Национална астрономическа обсерватория – Рожен.


slynchevo zatymnenie


Поредицата от космически явления, интересни за наблюдение през 2015 г. започват още през нощта на 3 януари - предстои първият за новата година "звездопад".

Очакваното число на падащите звезди е между 30-40 на час, и човек като е извън населено място и при хубаво време сигурно ще им се порадва. В момента има и още една много ярка комета, която ще може да се наблюдава с бинокъл. Тя обаче ще се вижда в най-ярката си фаза на 7-и януари. Това е прекрасна комета, има много добре развита кометна опашка.

Петров посочи, че през месец март ще има пълно слънчево затъмнение, но за съжаление от България няма да може да бъде наблюдавано. То ще се вижда от северната част на Атлантическия океан.

Астрономът каза още, че през месец април има още едно пълно лунно затъмнение, което няма да може да се наблюдава от България.

На 7 януари 2015 г. може да се наблюдава уникално астрономическо явление. Комета ще приближи максимално Земята и ще бъде най-ярката наблюдавана от няколко години насам. Тя носи името на откривателя си - австралиеца Тери Лавджой.

Под най-близо до Земята разстояние разбираме около 70 милиона километра, но тя пък ще бъде съответно най-ярка, защото е най-близо до нас и ще може да се види със сигурност, дори с малък бинокъл, стига да знае човек къде да гледа. Кометата ще се вижда на изток, леко на югоизток в съзвездието "Еридан". Ориентировъчно това съзвездие граничи със съзвездието "Орион". Така че след 21-22 часа би могла тази комета, ако човек не е в ниско място, ако има чист хоризонт, вече да може да я наблюдава, а след 11, 12 часа, тя е достатъчно високо над хоризонта, за да може да се вижда от всяко едно място, уточни директорът на Националната астрономическа обсерватория Рожен Никола Петров.