Меркурий преминава пред Слънцето

Меркурий преминава пред Слънцето

Меркурий преминава пред Слънцето


Transit of Mercury 2016


На 9 май 2016 г. в по-голямата част от света ще може да се наблюдава преминаването на Меркурий пред Слънцето – рядко астрономическо явление, което се случва 13-14 пъти за един век.

Най-малката планета в Слънчевата система ще стане видима на фона на слънчевия диск в 14, 12 ч. българско време. Феноменът ще може да се наблюдава няколко часа.

Следващият път Меркурий ще  премине пред Слънцето през 2019 г., а после отново към 2032 г.

merkuri

Наблюдението на пътешествието на планетата е крайно опасно с невъоръжено око или бинокъл. Астрономическите общества по света са осигурили достъп до телескопи със специални филтри.

Меркурий ще се вижда като малък черен диск, много по-тъмен от слънчевите петна. Бавното му придвижване пред Слънцето може да се наблюдава около 7,30 ч. от Западна Европа, Северозападна Африка и голяма част от двете Америки. Няма да се вижда абсолютно нищо обаче от Австралия, Далечния Изток и Антарктида.

Останалата част от света може да го проследи частично според времето на изгрева и залеза.

Заради малките си размери (три пъти по-малка от Земята и 150 пъти по-малка от Слънцето) Меркурий може да бъде видяна само през силно увеличение. Обикновените очила за слънчево затъмнение няма да са достатъчни

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.