Персеиди

Персеиди

Персеиди


Падат звезди! Намислихте ли си желание?

Звезден дъжд

През нощта на 12 срещу 13 август може да наблюдаваме звезден дъжд. Тогава метеоритният поток Персеиди достига своя максимум и можем да се наблюдава най-силният и най-красив звезден дъжд през годината. За час, при ясно време, ще могат да се видят до 100 метеора. В нощта на 12 срещу 13 август луната ще е във фаза, близка до новолуние и няма да пречи на наблюдаването на звездопада

Метеоритният дъжд се случва когато Земята премине през потока от отломъци от кометата Суифт-Тътъл. Когато остатъците от нея се сблъскат с атмосферата, те изгарят оставяйки ивици светлина в небето, наричани падащи звезди. В "най-натовареното време" метеоритите са видими без специална екипировка

Тъй като от Земята метеорите изглеждат сякаш идват от съзвездието Персей, се наричат Персеиди.

Т. нар. "падащи звезди" всъщност са метеори и нямат нищо общо с истинските звезди. Персеидите, както и всички останали метеорни потоци, са остатъци от опашката на някога минала комета през вътрешната част на Слънчевата система. Под действието на слънчевите лъчи, от ядрото на приближаващата се комета започват да се отделят частици, пара, газ и прах. Те образуват опашките, с които са известни кометите, като дължината им е милиони километри. След минаването на кометата, в продължение на десетилетия и дори столетия, частици от опашката й продължават да се разсейват в пространството.

Обикаляйки Слънцето, в определени периоди от годината Земята минава през някои от облаците, оставени от преминали комети. Тогава се наблюдава и повишеният брой "падащи звезди". Тези частици - остатък от кометите, навлизат в атмосферата ни с доста висока скорост, светят за кратко и изгарят, преди да достигнат повърхността на Земята.

stra trails

 

снимка Nevena Hristova Photography

Star trails или звездни следи - образуват се при продължително заснемане на звездите (в случая 1 час). Поради въртенето на Земята се създава усещането, че звездите се движат и образуват тези следи.


Персеидите могат да се видят ясно в малките населени места и сред природата. Уличното осветление и праховото замърсяване в големите градове, създават светлинно сияние, което пречи на ефективното наблюдение на метеорния поток. Ако сте на подходящо място обаче, след като Луната наближи хоризонта - около 22:30 часа, до 24:00 часа условията за наблюдение на Персеидите ще са отлични.

perseidi stara planina


Нощ в Стара планина. (В очакване на Персеидите).
Параклиса над хижа Ехо. Отзад е връх Юмрука. Панорама от 8 вертикални кадъра. Снимка на: Krasi St M Photography


Както всички метеоритни потоци, Персеидите носят името на съзвездието, в което се намира техният радиант. Родителското тяло на Персеидите е кометата Суифт-Тътъл. В страните от Западна Европа потокът е известен като "Сълзите на Св. Лаврентий", понеже нощта на максимума на Персеидите съвпада с празника на св. Лаврентий в Католическия календар.


Намислете си желание. До края на август ще имате възможност да го отправите към звездите

Един от най-красивите спомени е от преди години. Бяхме в Пирин, в района на хижа Яворов, в местността Беталовото. Цяла нощ изкарахме под открито небе в наблюдение на небето и разговори. От тогава знам, че най-истинското желание когато видиш падаща звезда е да бъдеш с любимия човек и да не съжаляваш, че времето минава така бързо.

Снимка: Andreas Möller

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.