Астрономически календар септември 2019

Астрономически календар септември 2019
Пълнолунието през септември е в нощта на петък 13-ти срещу 14-ти в 7:34:06 ч. на Кръстовден, когато денят и нощта се кръстосват, стават равни.
Пълнолунието, което е най-близо до есенното равноденствие се нарича жътварска луна. Тя бележи началото на есента, когато дните стават по-къси, а въздухът – по-студен. (Поне за хората, живеещи в Северното полукълбо. Жителите на Южното наблюдават Жътвената луна през март или в началото на април)

Тази година есенното равноденствие настъпва на 23 септември. За няколко вечери Луната изгрява скоро след залез Слънце. Това води до изобилие от лунна светлина рано вечерта, което е в помощ на хората, събиращи реколтата от отгледаните през лятото култури. Затова се казва Луната на "жътвата"!


Фази на Луната юли 2019 г.
6 септември 2019 06:11:38 ч. – първа четвърт
14 септември 2019 07:34:06 ч. – пълнолуние
22 септември 2019 05:42:07 ч. – последна четвърт
28 септември 2019 21:27:29 ч. – новолуние

Луната обикаля Земята за около 29.53 дни, то всяко следващо денонощие Луната се появява средно с около 50 минути по-късно от предното. Жътварската Луна, обаче, не е като другите - в близост до есенното равноденствие закъснението е само 30 минути на ден. Луната се издига много скоро след залеза през няколко последователни вечери (със закъснение само 30 минути), По тази причина изглежда, сякаш пълнолунието продължава няколко последователни нощи!
Около мартенското равноденствие Луната се появява с около 70 минути закъснение на ден и така се компенсира Жътвената Луна.

Според астролозите Жътварското пълнолуние оказва мощно влияние върху емоционалното ни състояние.

esen-zlatna-pix
Добре дошла на есента
Есенното равноденствие настъпва на 23 септември 2019 в 7.50


Време златно като плод, светло като мед! Богатство от цветове и вкусове. Есента е и времето, когато денят става по-кратък, с по-малко слънчева светлина, мъгливо и облачно. За да не изпаднете в период на меланхолия или депресия, които са характерни за късната есен, намерете време за разходки сред природата, йога и медитация. Хранете се добре, със сезонни продукти. Това ще помогне на тялото ви да се адаптирате към зимния сезон успешно.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.