Две добри новини:


  1. Днес: Лято! Настъпва астрономическото лято. И още нещо означава  - трябва да се замислим с какво и как може да помогнем на нашата планета. Тя е нашият общ дом, на всички хора и нямаме друг дом.

  2. Утре: Пак е лято!


Астрономическо лято настъпва точно в 13:07 ч. на 21 юни 2018. В този момент Слънцето ще премине през точката на лятното слънцестоене, като ще се намира най-северно спрямо Екватора. Нощта на 20-ти срещу 21-ви юни ще е най-кратка от залеза до изгрева - 8 часа и 40 минути, а напълно тъмно ще е 4 часа и 7 минути.

В този момент Слънцето ще премине през точката на лятното слънцестоене. Денят ще е  най-дългият в годината, а нощта - най-късата. Този ефект се дължи на факта, че земната ос е наклонена спрямо орбитата, по която се движи Земята, и затова се осветява от Слънцето по различен начин през годината. Това се случва всяка година на същия ден с незначителни промени в часа.


Лятното слънцестоене бележи началото на лятото в Северното полукълбо около 21 юни и около 22 декември за Южното полукълбо и завършва с есенното равноденствие около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в Южното полукълбо.


Изменчивостта в продължителността на деня и нощта е резултат от наклона на земната ос, поради който определени зони от земното кълбо се оказват по-близо или по-далеч от Слънцето. Отклонението е минимално, но благодарение на него имаме сезони, чийто „график" е различен в Северното и в Южното полукълбо на планетата ни.

google midsummerGoogle също отбелязва деня на слънцестоенето 2015 г. с разноцветни сладоледи, готови да се разтопят от летния зной.

Този ден бележи началото на сезона лято и от следващото утро денят започва да намалява.
Слънцето е древен символ, един от основните в човешката цивилизация. То е източник на живот, обожествявано е от всички култури и неговият символ – огънят, е задължителна част от всички човешки ритуали, както и изобщо от живота на човека. Няма народ, който да не е свързал най- дългия ден в годината с обреди, гадаене и молитви за здраве и сила на хората.


summer more 1


У нас традицията не е с по- различен характер – езическото се вплита в християнското. Край Старосел, древно тракийско култово селище, се извършват ритуали в честа на Майката Земя и нейния син – Богът Слънце. Освещава се храна, течности като вино, мед, зехтин и се отправят молитви за закрила и здраве.

Със слънчевото слънцестоене е свързан и празникът на билките Еньовден.


Това, което обещавам да разкажа съвсем скоро е за Midsummer – празниците, които се провеждат в Северните страни – Швеция, Дания, Финландия...Това е денят на St John's Day и съвпада с дата с нашия Еньовден – 24 юни. Ще опитам да уловя в снимки и разказ началото на лятото в Стокхолм – едно вълнуващо пътешествие, което се случва.