Зимно слънцестоене

Зимно слънцестоене
На 21 декември 22:23ч. 2018 г. настъпва астрономическата зима. Точно в тези дни са и най-краткият ден в годината и най-дългата нощ в северното полукълбо на Земята.

Зимното слънцестоене е точката с най-малко слънчево греене при въртенето на Земята около Слънцето. Най-късият ден в северното полукълбо съответства на най-дългия ден и най-кратката нощ в южното - отвъд екватора е лятно слънцестоене.

Зимното слънцестоене е онзи магически миг, в който слънцето сякаш започва да се ражда отново, за да поеме пътя към своя възход. Събитие, почитано от хората по света хилядолетия наред. Почит, продължаваща и днес, когато древното вярване преобразено, отстъпва на духовната религиозна християнска норма, почитайки деня на раждането на Младенеца, Младия Бог. На Младото Слънце.

В българската традиция Зимното слънцестоене се отбелязва от празника Игнажден.  Той символизира раждането на новото слънце. Това е ден за пророкуване за късмета през следващата година.

Такава е и еврейската Ханука  -  празник на светлината.

snow lampa

Празнува се прераждането и обновяването на старото. Празникът започва по здрач преди деня на Зимното слънцестоене. В древността един от най-важните ритуали е бил запалването на огън на открито. Този свещен огън се палел, за да дари сила и живот на слънцето, за което се смятало, че се преражда в деня на Зимното слънцестоене.

Навсякъде се окачат светлини, които имат за цел да помогнат на слънцето в новата му фаза на растеж.

Можете да украсите дома си с елхови  клонки, бодлива зеленика, бръшлян, розмарин, хвойна или имел - символи на живота, в това време на тъмнина и смърт. Внасянето в къщата на джел (илекс), имел или елхово клонче донася същността на природата и на необятната вселена, като освежава енергиите на дома ни и напомня за продължаващия растеж и живот на земята. Цветовете на сезона са червеното и зеленото.

Запалете свещи - те символизират завръщането на слънцето. Червените свещи са символ на богатство и щастие през настъпващата година.  Може да украсите с елхова клонка така украсените свещи може да горят от залез слънце докато изгаснат сами.

Снимка Людмил Иванов, днес от Мусала, докосваш цяла България, направена на 20.12.2014 г.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.