Ханука – чудото на светлината


„И нека бъде Светлина в душите, умовете и сърцата ни“ - така завършвал молитвите си древен мъдрец. И днес по различни поводи в различни краища на света различни хора си пожелават Мир, Любов и Светлина


Ханука (иврит:חנוכה) е еврейски празник. Започва в 25-тия ден на еврейския месец кислев (ноември/декември).

hanuka-1Ханука или Празникът на Светлината е един от най-големите еврейски празници. Той започна на 24 декември 2016 г. и ще продължи до 1 януари 2017 г., когато ще догори и последната свещ от Деветосвещника.


Ханука е  празник на светлината, символ на героичната победа на макабейците в борбата им с елините. В продължение на осем дни във всеки еврейски молитвен дом и във всяко еврейско семейство се палят свещите в ритуалния свещник - ханукия. Пали се една основна свещ, наречена шамаша, която заема централно място и пази светостта на ханукията от оскверняване. С шамашата се палят останалите свещи, съответстващи на поредния ден от празника. Така всички евреи по света почитат чудото, случило се през 3597 г. от еврейския календар или през 165-167 г. преди новата ера.

honey-apple-pix

Празник на светлината на огъня, на светлината, която не изгаря, а топли и храни душите ни.


За празника се приготвя специална храна, която е символ на радостни събития и затова е сладка. Най-често се приготвя халва от препечено брашно или грис с гъст сироп и орехи.

На Ханука се пали една основна свещ, наречена шамаша, която заема централно място и пази светостта на ханукията от оскверняване. С шамаша се палят останалите свещи, съответстващи на поредния ден от празника. В чест на празника във всеки еврейски дом се поставя ханукия на прозореца, а на децата се раздават подаръци и лакомства. Така всички евреи по света почитат чудото, случило се през 3597 г. от еврейския календар или през 165-167 г. преди новата ера.

Традиционният поздрав за празника е "Хаг Ханука Самеах!"

Каква е историята?

Ханука е празник с исторически характер. Древен Израел се намирал под елинска власт. Тогава управлявала династията на Селевкидите, а на евреите било забранено да живеят позаконите на Тората. Службата в Храма била забранена, а светлината от менората - ритуалния седемсвещник, угасена и осквернена. Преданите на Тората евреи под предводителството на Йехуда Макабей се вдигнали на въстание.

Малкото на брой въстаници успели да победят многобройната войска. Когато влезли в осквернения храм, те трябвало да запалят отново светлината, но намерили една малка стомничка с осветен зехтин, който можел да гори само един ден. Тогава станало чудото - светлината горяла в свещника цели осем дни, колкото били нужни, за да бъде приготвено ново, осветено масло. Затова и до днес евреите честват героичния подвиг на освобождението от робството и разказват историята на чудото.