Коледа е интересно съчетание от множество зимни празници. И въпреки че официално на този ден християните честват Рождество Христово, в народните обичаи по света са се запазили множество екзотични езически елементи. Да си припомним някои от най-интересните.
  • Исландия: Коледната котка


Jólakötturinn (или Коледната котка) идва всяка година в навечерието на Коледа. И е зла – яде хора. В Исландия има традиция всеки, който е работил през годината, да получава нови дрехи за Коледа. За да окуражават децата да помагат в къщната работа, родителите им казвали, че Коледната котка ще познае мързеливите деца по това, че нямат нови дрешки за Коледа и ще ги изяде. Едно от известните стихчета за Коледа окуражава децата да помагат на бедните, за да може и те да имат нови дрешки, които да ги предпазят от Коледната котка.

Jólakötturinn, снимка http://www.conjurecinema.com/2012/11/kac-2012-t-29.html

Jólakötturinn

 

  • Швеция: Доналд  Дък


Един обичай не е нужно да е стар, за да се превърне в традиция. На Бъдни вечер в Швеция семействата се събират около телевизора в 3 следобед, за да гледат "Доналд Дък и неговите приятели ви пожелават Весела Коледа” (Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul) – шведската версия на "От всички нас за всички вас” – селекция от анимационни филмчета на Дисни, издадени за Коледа през 1958 г., повечето от които нямат нищо общо с празника. Традицията датира от 1959 г., когато в Швеция имало два телевизионни канала и достатъчно телевизори във всяко семейство, за да може филмчето на Дисни да се превърне в споделено преживяване. Оттам насетне, винаги когато националната телевизия реши да не излъчва Kalle Anka, зрителите са протестирали филмчето да бъде отново върнато в програмата.

  • Финландия: Ходене на гробища


На Бъдни вечер семейството се събира вкъщи около трапезата, но във Финландия не е така. Там семейството най-вероятно ще направи разходка до гробищата. Традицията повелява на този ден да се запали свещ в памет на починалите близки. Много семейства, които нямат роднини и предци, погребани там, отиват заради красивата гледка на хилядите запалени свещи. Някои гробища имат специално място, където можеш да запалиш свещ за хората, погребани другаде. В Хелзинки около 75% от семействата спазват тази традиция, така че властите осигуряват специални мерки за контролиране на трафика.

  • Испания: Кага тио


В Каталуния освен коледната елха, си имат и кага тио (Caga Tiо), или буквално "акащо дръвче”. Защо се нарича така? От 8 декември нататък издълбаният дънер с нарисувано усмихнато лице се "храни” с лакомства и се завива с одеало, за да не настине. На Коледа дървеното човече се слага в камината, удря се с пръчки и му се нарежда да "ака”, т.е. да пуска всички сладкиши, ядки, плодове и бонбони, с които е препълнено. Има и традиционна песен, която семейството пее, докато налага дънера, окуражавайки го да пуска още лакомства.

Кага тио - образ в каталунската митология, свързан с коледните традиции в Барселона, на фестивала Санта Лучия, който започва в града от 11 декември.  caga tio – снимка mencantoo.wordpress.com

caga-tio

Този декември нещата се случват при нас в Барселона и затова прилагам една снимка от магазина. Това, което първо се променя, когато си на друго място е храната - тук е основно плодове и изобилие от риба. Традициите по-трудно (съдя по празнуването на Великден, когато не сме били в България и има разминаване с датата на католическия - чакаме да дойде нашата дата). Та някак трудно ми е да му се зарадвам на това "акащо" дънерче Caga Tiо и да го храня и накрая и да го набия, за да получа подарък.

25 декември в Испания се нарича Navidad (Навидад) и на този ден се чества раждането на Исус във Витлеем (на испански Belen). Вечерята е отново семейна и подобна на предишната вечер. Само в някои общини в Испания на този ден децата очакват подаръците си от дядо Коледа, който тук наричат Papa Noel. Подаръци децата получават на 6 януари на деня на Тримата крале.

papa-noel

  • Уелс: Сивата кобила


Mari Lwyd (в превод "сива кобила") е стара езическа зимна традиция, която се е практикувала в Уелс още преди празнуването на Коледа да бъде въведено. В най-чистата си форма (която все още се спазва в някои части на Великобритания в навечерието на Нова година) традицията конят и неговите придружители пристигат на вратата на къщата или кръчмата, където компанията изпява няколко встъпителни стихчета. Следва надговаряне (известно като pwnco), в което хората зад вратата и хората отвън разменят предизвикателства и обиди в рими. В края на словесния двубой, който продължава доколкото креативността на двете страни издържи, компанията на кобилата влиза с песен.

Ритуалната сива кобила най-често се състои от череп на кон, закачен на пръчка и чаршафи, които да покриват човека, който го движи. Понякога има и приспособление, което да задвижва челюстите на коня.

Mari Lwyd, снимка http://www.the-line-up.com/mari-lwyd/

Mari Lwyd

  • Япония: KFC


Празнуването на Коледа в Азия обикновено включва западни традиции, но в Япония тези традиции са оформени от търговски интереси. Празникът поставя специално ударение върху романтичната любов, така че денят обикновено се прекарва с любимия човек. Пекарниците продават коледни сладкиши като традиционни подаръци за любимите същества. И може да се наложи да правите резервация в KFC. Да, Кентъки фрайд чикън. Веригата за бързо хранене е дала да се разбере, че пърженото пиле е традиционно ястие за коледния празник. И действително е така – в Япония.

Източник: mentalfloss.com