Как празнуват Коледа по света

Как празнуват Коледа по света
От незапомнени времена светът отбелязват Коледа - празник, изпълнен с пъстри традиции. В миналото на този ден предците ни са чакали вкусотии от човек, облечен в кожи, с шапка и дълга бяла брада, който също носел чувал на гърба си, но пълен с непослушни деца. Ето така изглеждал всъщност езическият първообраз на днешния Дядо Коледа. По-късно подаръците започнал да разнася светец, облечен в расо, а именно - Свети Николай или християнският първообраз. С времето, добрият старец бил пременен и в кафяво, и в зелено, и в бяло и червено със златисти бродерии.

В Австралия, Флорида и Бразилия обаче, Дядо Коледа е по бански и идва на сърф - там  е лято.

Според преданията чешкият Дядо Коледа се спуска от небето по златно въже, следван от един ангел и един дявол. Младите момичета в Чехия гадаят бъдещето си, като на 4 декември поставят черешова клонка във вода. Ако тя цъфне до Коледа, следващата година ще срещнат съпруга си. Това поверие го има и в Тирол.

Нашата читателка Lea Landová от Чехия допълни за Чешка Коледа. На Света Барбора (4 декември) всяко момиче, което иска да се ожени, ходи да откъсне - Барбърка - черешово клонче или златен дъжд, кейто е откъснато след мрак. Ако Барбърка цъфти на Бъдни вечер, момичето намира младоженец. На 5 декември Свети Николай, дявол и ангел раздават на децата бонбони, плодове, а на палавите деца - въглен. На 24 декември след коледна вечеря децата под коледното дърво могат да намерят подаръци от детето Исус - Ježíšek, което всеки си представя според фантазиите си. Чешко дете Исус - Ježíšek няма особена форма!

koleda chehia

В Холандия пък Свети Николаус е още на почит, който дойде ли Коледа,  се мята на бял кон и язди за радост на всички.

В Канада ще отпразнувате Коледа в бяло - с много сняг и... елени. Малки групи, преоблечени хора ходят по домовете, дрънчейки със звънци. Наричат ги "маскирани коледари"

Из Централна Европа - броди Коледен козел

krampusЛегендата за Крампус, който е полукоза и полудемон, е част от фолклора на Австрия, Бавария, Хърватия, Чехия, Унгария, Словения, Южен Тирол и части от Северна Италия. По тези места той е задължителен участник в коледните празници, колкото и да е страшен е помощник на Дядо Коледа


А в Италия с метла долита милата, но грозновата магьосница Бефана, която раздава подаръците, а на непослушните деца - само въгленче, но захарно.Всъщност, тя прилича на руската Бабушка, която се отбива във всеки дом в Русия, където има деца, мислейки, че там е Божият син, защото в миналото отказала да последва Витлеемската звезда, когато Христос се родил и до днес се скита да търси яслите.

befana

Празника на тримата влъхви, Епифания


С макети на ясли пък посрещат днешния ден във Франция.

Около месец преди празника в Ливан завиват семена от леща, боб или жито в памук, напоен с вода. Поливат ги всеки ден, за да може до Коледа семената да покълнат, а стръковете се използват за украса на макети на яслата, в която се ражда Исус.

Месец по-рано пък в Каталуния "хранят" издълбан дънер с лакомства и го завиват с одеалце, за да не настина.Странната традиция, наречена "Кага Тио" (Caga Tio) повелява на Коледа дървеното човече да хвърля в камината, удря с пръчка и да му се нарежда да пуска лакомства, но под съпровод на традиционна за случая песничка.

25 декември в Испания се нарича Navidad (Навидад) и на този ден се чества раждането на Исус във Витлеем (на испански Belen). Вечерята е отново семейна и подобна на предишната вечер. Само в някои общини в Испания на този ден децата очакват подаръците си от дядо Коледа, който тук наричат Papa Noel. Подаръци децата получават на 6 януари на деня на Тримата крале.

Papa Noel

 "Кага Тио" (Caga Tio) в магазина в Барселона


Но Коледата преди всичко семеен празник и затова в Германия младите отиват при старите, колкото и далече да живеят. Всички заедно сядат около трапезата, за да хапнах от традиционните специалитети - гъска с ябълки, прочутият щолен, който се прави поне месец преди това.
Дрезденски щолен 1Дрезденски щолен


Във Великобритания основното и задължително ястие е пуйката, като по улиците има карнавали и пиеси, в които изграят маскирани актьори. Нарастването на деня се празнува на острова по няколко начина - преплуване на река на 25 декември и лов на лисици на 26 декември.

jamie_oliver_turkКоледни традиции на Джейми Оливър


В Гърция - страна със силни традиции в корабоплаването, коледната елха си съперничи с коледно корабче, което се поставя до входната врата на къщата или близо до камината, а неговият нос е обърнат към центъра на жилището.

st-lucia-festival-of-lights
В Швеция преди зазоряване най-малкото момиче в семейството облича бяла рокля с червен колан. На главата си слага венец с горящи свещи. Това е празника на света Лучия. Подобни шествия със свещи се организират в църквите по време на празничната служба. По Коледа в Швеция козелът е много почитано животно, защото именно той раздава в кош подаръците. На Бъдни вечер някой от семейството се маскира като Коледен гном, който уж излиза от мазетата и плевните и раздава подаръци.

Коледният период в Дания започва, когато палав елф на име Нисе реши да се позабавлява. Датчаните вярват, че той живее по таваните на стари фермерски къщи, а любимото му занимание е да погажда номера. Угощението на Бъдни вечер започва с оризов пудинг, в който е скрит "вълшебен бадем". Традицията изненадващо наподобява нашата пита с паричка.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.